NEPG uit zorg over scherpe prijsval fritesaardappelen

De dramatische daling van de aardappelnoteringen zorgt volgens NEPG voor een zeer negatief sentiment op de aardappelmarkt. En de daling doet geen recht aan de werkelijke verhouding tussen vraag en aanbod.

NEPG+uit+zorg+over+scherpe+prijsval+fritesaardappelen
© VidiPhoto

De laatste weken zijn in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk (EU4) de noteringen voor vrije fritesaardappelen scherp gedaald. Telersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) spreekt van een dramatisch prijsniveau en wijst erop dat de huidige aardappelprijzen onvoldoende zijn om de productiekosten te dekken.

NEPG benadrukt dat er weinig logica bestaat bij de prijsvorming van niet-bewaarbare fritesaardappelen en de daadwerkelijke behoefte. De Europese telersorganisatie stelt dat dit een gevolg is van het hoge aandeel gecontracteerde volumes en de daardoor beperkte vraag naar vrije aardappelen.


Paniekverkopen

Aardappeltelers moeten zich wapenen tegen paniekverkopen van hun product, waarschuwt NEPG. De huidige marktsituatie bewijst het belang van een goede opslagfaciliteit. Dit is nodig om voor de wat langere termijn de gunstige uitgangspunten van de aardappelmarkt te kunnen benutten. NEPG benadrukt dat de grondstofbehoefte van de aardappelverwerkende industrie in Noordwest-Europa de afgelopen twee jaar met 2 miljoen ton is toegenomen.

De huidige prijs voor vrije aardappelen is volgens de organisatie geen stimulans voor producenten om de komende jaren veel te investeren in de risicovolle aardappelteelt. Als de verwerkers zich willen verzekeren van de aanvoer van voldoende grondstof, zullen ze moeten zorgen voor een positiever sentiment op de aardappelmarkt, vindt NEPG.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer