JRC bevestigt groeispurt aardappelen en suikerbieten

Meteorologisch instituut JRC gaat in de Europa Unie uit van bovengemiddelde opbrengsten voor aardappelen en suikerbieten. Dat blijkt uit het Mars-bulletin voor de maand september.

JRC+bevestigt+groeispurt+aardappelen+en+suikerbieten
© Twan Wiermans

Voor aardappelen zijn de gemiddelde hectareopbrengsten voor de EU-landen naar boven bijgesteld van 34,4 ton naar 34,7 ton. Dit betreft zowel consumptieaardappelen als pootgoed en is 2 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Voor suikerbieten bepaalt JRC de wortelopbrengst nu op 74,5 ton per hectare. Dat is 4 procent meer dan het gemiddelde van voorgaande vijf groeiseizoenen.

JRC monitort de opbrengsten van landbouwgewassen in opdracht van de Europese Commissie. Maandelijks worden de resultaten gepubliceerd in het Mars-bulletin. Voor aardappelen en suikerbieten signaleert JRC goede groeiomstandigheden in veel lidstaten in de maanden augustus en september tot dusver. Achterstanden in ontwikkeling door een verlaat voorjaar zijn daardoor grotendeels ingelopen.


Voldoende neerslag

Voor aardappelen verwacht JRC in België, Duitsland en Frankrijk bovengemiddelde opbrengsten. Vooral Franse aardappeltelers profiteren van een groeiseizoen met voldoende neerslag. De opbrengsten per hectare worden daar met 40,9 ton zo'n 8 procent hoger ingeschat dan vorig jaar.

De Nederlandse prognose van 40 ton per hectare is wel lager dan vorig jaar en lager dan het vijfjarig gemiddelde. Vanwege de vochtige groeiomstandigheden en de hoge temperaturen van de laatste periode waarschuwt JRC voor een hoge ziektedruk in belangrijke teeltgebieden.


Wortelopbrengst bijgesteld

In suikerbieten lijkt de groeispurt nog groter. Na het vorige bulletin heeft JRC de wortelopbrengst met gemiddeld 0,8 ton per hectare naar boven bijgesteld. De landen met de hoogste productieverwachtingen zijn Spanje met meer dan 87 ton en Frankrijk en België met elk 85 ton. Voor Nederland is de prognose 83 ton per hectare. Dat is iets hoger dan het vijfjarig gemiddelde, maar wel 7 procent lager dan vorig jaar.

Positief is verder de goede plantgezondheid voor suikerbieten in Europa. Er worden in vergelijking met voorgaande jaren dit groeiseizoen veel minder aantastingen van vergelingsziekte gemeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer