Aardappeloogst benedengemiddeld ondanks forse nagroei

In de proefrooiingen van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) voor september is de gemiddelde opbrengst van de monsters voor fritesaardappelen vastgesteld op 44,5 ton per hectare. Dat is ruim 13 procent minder dan vorig jaar en 9 procent minder dan het vijfjarige gemiddelde.

Aardappeloogst+benedengemiddeld+ondanks+forse+nagroei
© Dirk Hol

VTA voert al sinds 2001 in augustus en september van de meest geteelde fritesaardappelen proefrooiingen uit bij een representatieve groep telers verspreid over Nederland.

Uit de resultaten van de proefrooiingen van 2023 en de voorgaande vijf groei-jaren blijkt dat alleen in 2018 de opbrengsten per hectare een fractie lager waren dan dit jaar. Verder is nooit eerder zo'n sterke nagroei vastgesteld in de periode tussen de proefrooiingen van augustus en september. De berekende nagroei is meer dan 15 ton per hectare.Naast de benedengemiddelde opbrengsten zijn er volgens VTA dit jaar veel twijfels over de kwaliteit van de aardappelen. Meerdere telers die deelnemen aan de proefrooiingen, maken melding van een hoge phytophthoradruk, misvorming, doorwas en holle knollen in hun partijen. VTA verwacht dat de kwaliteit de komende maanden een bepalende factor gaat zijn bij de afzet van aardappelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer