EU verbiedt import van producten die bijdragen aan ontbossing

De milieuministers van de 27 EU-lidstaten en de milieucommissie van het Europees Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over beperkingen voor producten uit ontbossingsgebieden.

EU+verbiedt+import+van+producten+die+bijdragen+aan+ontbossing
© Pixabay

Bedrijven moeten straks vooraf controleren of er in hun producten materialen zijn verwerkt die voortkomen uit het kappen van oerwoudbossen, zoals in palmolie, soja, koffie, cacao, hout en rubber. Maar ook producten als rundvlees, meubels of chocolade. De maatregel betreft ook vee dat is gevoerd met veevoeder dat is geteeld op akkers in gekapte oerwoudgebieden.

Importerende bedrijven worden ook verplicht om nauwkeurige geografische informatie te verzamelen over de landbouwgrond waarop producten zijn verbouwd. Bedrijven mogen die producten niet in de EU verkopen zonder dit soort verklaringen.


Minder kap, meer biodiversiteit

Aangezien de EU een grote consument van zulke grondstoffen is, zal deze stap bijdragen aan minder oerwoudkap. Daardoor worden de uitstoot van broeikasgassen en het verlies aan biodiversiteit teruggedrongen, verwacht de Europese Commissie. Deze overeenkomst komt net voor de start van de mijlpaalconferentie over biodiversiteit, COP15, die de beschermingsdoelen voor de natuur voor de komende decennia zal definiëren.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) schat dat tussen 1990 en 2020 420 miljoen hectare bos, een gebied groter dan de Europese Unie, verloren is gegaan door ontbossing.

Het Europees Parlement en de Raad moeten de nieuwe verordening nu formeel aannemen, voordat deze in werking kan treden. Zodra de verordening van kracht is, hebben exploitanten en handelaren achttien maanden de tijd om de nieuwe regels toe te passen. Voor micro- en kleine ondernemingen geldt een langere invoeringsperiode.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer