Europarlement stemt in met strengere regels ontbossing

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een wet die ontbossing moet helpen tegengaan. Bedrijven worden verplicht via een 'due dilligence'-verklaring te bevestigen dat producten die in de EU worden verkocht niet hebben geleid tot ontbossing en aantasting van bossen.

Europarlement+stemt+in+met+strengere+regels+ontbossing
© Twan Wiermans

Er worden geen producten verboden en ook wordt het niet verboden om producten uit bepaalde landen te kopen. De producten die onder de nieuwe wetgeving vallen zijn vee, cacao, koffie, palmolie, soja en hout. Dit is inclusief producten die deze grondstoffen bevatten, producten van dieren die ermee gevoerd zijn of producten die ermee gemaakt zijn. Voorbeelden zijn leer, chocolade en meubels.

Het Europees Parlement is grotendeels akkoord gegaan met het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie. Het parlement heeft aan dit voorstel nog rubber, houtskool, bedrukt papier en palmoliederivaten toegevoegd. Het heeft ook gezorgd voor een ruimere definitie van bosdegradatie, waaronder de omzetting van oer- of natuurlijk regenererende bossen in plantagebossen of ander bebost land.


Indeling van landen en gebieden

De Europese Commissie zal landen, of delen daarvan, op basis van een objectieve criteria binnen achttien maanden na inwerkingtreding van de wet classificeren als laag-, standaard- of hoogrisicogebied. Producten uit landen met een laag risico worden onderworpen aan een vereenvoudigde 'due diligence'-procedure. Producten uit landen of regio's met een hoog risico worden vaker gecontroleerd.

Controleinstanties van de Europese Unie (EU) krijgen toegang tot informatie die door de bedrijven wordt verstrekt, zoals geolocatiecoördinaten. En ze voeren controles uit met satellietmonitoringstools en DNA-analyses om te zien waar producten vandaan komen.

Volgens rapporteur Christophe Hansen van het Europees Parlement zijn de schappen van Europese supermarkten tot op de dag van vandaag gevuld met producten 'die bedekt zijn met de as van afgebrande regenwouden en omkeerbaar vernietigde ecosystemen'.


Ongewild medeplichtig

'Ik ben opgelucht dat de Europese consumenten er nu zeker van kunnen zijn dat ze niet langer ongewild medeplichtig zijn aan ontbossing wanneer ze hun reep chocolade eten of genieten van een welverdiende koffie', stelt Hansen. 'De nieuwe wet is niet alleen cruciaal in onze strijd tegen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit, maar moet ook de impasse doorbreken die ons verhindert de handelsbetrekkingen te verdiepen met landen die onze milieuwaarden en ambities delen.'

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties schat dat tussen 1990 en 2020 420 miljoen hectare bos is omgezet van bos naar landbouwgrond. De consumptie in de EU vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van deze wereldwijde ontbossing. Palmolie en soja zijn goed voor meer dan twee derde hiervan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer