5 vragen over de rol van genen bij Afrikaanse varkenspest

Onderzoekers van het Duitse Friedrich Loeffler Institut en het Schotse Roslin Institute hebben varkensgenen ontdekt die een belangrijke rol spelen bij de vermeerdering van het Afrikaanse varkenspestvirus. Linda Peeters, hoofd van het nationaal referentielaboratorium van Wageningen Bioveterinary Research voor varkenspest (WBRV), geeft inzicht in de betekenis hiervan.

5+vragen+over+de+rol+van+genen+bij+Afrikaanse+varkenspest
© Twan Wiermans

Hoe hebben ze de genen gevonden?

Met de 'Crispr Cas9 knockout screen'-techniek zijn in een varkenscellijn vijf mogelijk belangrijke genen voor de vermeerdering van het Afrikaanse varkenspestvirus opgespoord. Na het gericht uitschakelen van de genen kon het virus zich niet meer goed in de cellen vermeerderen.

De gevonden genen zijn gerelateerd aan een relevant onderdeel van het immuunsysteem. Na het herintroduceren van de genen voor een specifiek eiwit, 'herstelde' de vermeerdering van het Afrikaanse varkenspest (AVP)-virus.


Wat betekent dit nu?

Er is weer een stukje in AVP-puzzel gelegd. Mogelijk leidt deze ontdekking tot een geneesmiddel dat ingrijpt in de vermeerdering van het virus. Theoretisch gezien kan het uitschakelen van de genen leiden tot een resistent varken.

Maar zoals de onderzoekers stellen, er is verder onderzoek nodig om uit te zoeken of dit eiwit een geschikt doel is.


Waarom is dit theoretisch?

In Europa mag je een varken niet genetisch aanpassen. Verder moet onderzoek uitwijzen of hetzelfde effect wordt bereikt als deze genen worden uitgeschakeld in andere cellen, zoals macrofagen, die van belang zijn in het afweersysteem. Het AVP-virus richt zich juist op dergelijke afweercellen.

Het belangrijkste is dat de genen coderen voor een essentieel onderdeel van het immuunsysteem van het varken. Dus kan het uitschakelen van de genen ertoe leiden dat het varken dan vatbaarder is voor andere ziekteverwekkers?


Hoe nu verder?

Het onderzoek naar het AVP-virus en de immuunreactie van het varken is belangrijk. Het virus dat AVP veroorzaakt is heel groot en er is nog veel onbekend. Van lang niet alle genen is bekend welke functie ze hebben en hoe ze bijdragen aan het ziekmakende effect van het virus.

Daarnaast is nog veel onduidelijk over de factoren van het varken die nodig zijn voor virusvermeerdering. Door dit onderzoek er weer een stap gezet is in dat laatste stuk.


Loopt er nog onderzoek naar het AVP-virus?

In verschillende projecten werkt WBVR aan het virus, samen met internationale partners. Met Crispr-Cas9 wordt onder andere gekeken naar de genen van het AVP-virus. In 2024 start een Europees project met verschillende kandidaat-vaccins. Ook daarin is veel aandacht voor de immunologie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer