Afrikaanse varkenspest grijpt verder om zich heen in Europa

Afrikaanse varkenspest grijpt verder om zich heen op verschillende plaatsen in Europa. Nieuwe meldingen van met Afrikaanse varkenspest besmette dieren komen uit Italië, Zweden, Servië, Polen en Rusland.

Afrikaanse+varkenspest+grijpt+verder+om+zich+heen+in+Europa
© Horst Jegen

In Italië zijn er acht bedrijven bij gekomen die zijn besmet met Afrikaanse varkenspest. In totaal zijn daar 13.000 dieren bij betrokken. Afrikaanse varkenspest stak in januari 2022 voor het eerst de kop op in Italië. Sindsdien is het virus vastgesteld bij 1.057 wilde varkens en bij 550 gehouden varkens.

Opvallend aan de laatste uitbraken is dat ze een stuk verder naar het noordoosten liggen buiten het oorspronkelijke besmette gebied in Noord-Italië waar de uitbraken zich tot nu toe concentreerden.


Zweden

Zweden meldde op 7 september het eerste geval van Afrikaanse varkenspest. Het virus kwam er niet eerder voor. Sindsdien zijn er zeven nieuwe gevallen bij wilde zwijnen bij gekomen.


Het Zweedse diergezondheidsinstituut gaat ervan uit dat de infectie is binnengekomen via menselijk handelen. Verspreiding via wilde zwijnen noemt het instituut uitgesloten. Daarvoor is de afstand tot de dichtstbijzijnde besmette gebieden veel te groot. Bovendien ligt daar de Oostzee tussen. De afstand tot de besmette gebieden in Estland, Letland, Litouwen en Polen bedraagt minimaal 450 tot 500 kilometer.


Rusland

Ook Servië, Polen en Rusland melden nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest. In Rusland bij gehouden varkens. Het gaat om 3 bedrijven. Daar zijn in totaal 13.450 varkens bij betrokken.

In het noorden van Mongolië is op twee bedrijven met in totaal 300 dieren Afrikaanse varkenspest uitgebroken. Het eerste geval dateert al van 29 juli. De tweede melding is gedaan op 8 augustus. Mongolië was vier jaar vrij van Afrikaanse varkenspest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer