Maisoogst goed moment voor beheer wilde zwijnen

Er zijn veel wilde zwijnen buiten de aangewezen leefgebieden Veluwe, Meinweg en Meerlebroek. De maisoogst is een goed moment om het aantal wilde zwijnen buiten die leefgebieden terug te brengen. Volgens LTO Noord en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) is dit een essentiële stap om het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest te verkleinen.

Maisoogst+goed+moment+voor+beheer+wilde+zwijnen
© Horst Jegen

Volgens LTO Noord en POV is het van belang dat veehouders ruim voor het hakselmoment contact opnemen met zowel de loonwerker als de jagers die in hun gebied actief zijn. Dat maakt het mogelijk om de jacht rond het maisperceel goed te organiseren. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn de veilige uitvoering van de jacht en een goede communicatie over de wijze van oogsten van de mais.

Dit jaar is een slecht mastjaar. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid eikels, noten en kastanjes in het bos laag is. Dat betekent dat de zwijnen actief op zoek gaan naar voedsel. Ze komen dan terecht in woonwijken, parkeerplaatsen, rondom stallen en ook in maisvelden, waar ze aanzienlijke schade kunnen aanrichten.

De oogst van de snijmais is een goed moment om de populatie van wilde zwijnen te beheren. Het zorgt op de eerste plaats voor minder gewasschade. In 2022 werd er in Nederland voor ruim 6 ton aan gewasschade uitgekeerd.


Minder risico Afrikaanse varkenspest

Daarnaast levert het terugdringen van de populatie wilde zwijnen minder risico op voor het overslaan van Afrikaanse varkenspest naar gehouden varkens. Het risico bestaat namelijk dat er door menselijk handelen besmette vleeswaren, afkomstig uit landen waar Afrikaanse varkenspest heerst, in de natuur terechtkomen en daarmee wilde zwijnen worden besmet. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest onlangs in Zweden, de uitbraken in Italië en de uitbraak jaren geleden in de Belgische Ardennen.

De POV raadt varkenshouders aan om de AVP-preventiescan uit te voeren om de situatie op het eigen bedrjif te controleren. Met deze scan zijn lekken in het bedrijf op te sporen. Daarmee is het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest te minimaliseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer