Keuringskosten slacht en vee-export te hoog

Een deel van de kosten die slachterijen en vee-exporteurs moeten betalen voor de keuringen van vee en vlees, mag niet worden doorberekend. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. Sommige kosten, zoals die voor kerstpakketten en accountants, worden onterecht doorberekend.

Keuringskosten+slacht+en+vee%2Dexport+te+hoog
© Twan Wiermans

Voor de keuringen, uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met assistentie van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector in slachterijen, berekent het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de kosten door naar slachterijen en vee-exporteurs.

Een aantal bedrijven vond deze facturen te hoog, waarop procedures werden aangespannen bij het CBb. Volgens de bedrijven worden te veel kosten doorberekend. Eerder bepaalde hetzelfde college al dat de landbouwminister inzicht moet geven in de berekening van de tarieven. Daarop kan worden gecontroleerd of die ook voldoen aan de Europese regels.


Verband met keuringen

Volgens de Europese regels moeten die kosten onlosmakelijk verband houden met de uitvoering van de keuringen. Dit is in de ogen van het CBb niet het geval met kosten voor kerstpakketten, medezeggenschap, afschrijvingskosten van gebouwen en grond, en kosten voor de inhuur van adviseurs en accountants.

De landbouwminister moet nu van het CBb binnen dertig weken de keuringskosten heroverwegen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer