Drie melkveehouders in gelijk gesteld om fosfaatrechten

Landbouwminister Henk Staghouwer moet drie melkveehouders ontheffing verlenen van het besluit over fosfaatrechten. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald.

Drie+melkveehouders+in+gelijk+gesteld+om+fosfaatrechten
© twan wiermans

Het CBb vernietigt in drie uitspraken de besluiten van de minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over fosfaatrechten, omdat deze de betrokken melkveehouders onevenredig treffen.

Twee melkveehouders hadden op de peildatum (2 juli 2015) helemaal geen vee, omdat zij aan het omschakelen waren naar een biologisch bedrijf. De veestapel van de derde melkveehouder was op de peildatum verkleind door een combinatie van factoren, een dierziekte en een falende dekstier. De knelgevallenregeling gaf voor dit bedrijf hiervoor geen oplossing.


Fosfaatrechtenstelsel

Het CBb benadrukt dat het fosfaatrechtenstelsel is bedoeld om uitbreidingen te stoppen, zodat Nederland de derogatie behoudt. Het is dus niet bedoeld om herstel van een door bijzondere omstandigheden of onbedoeld geslonken veestapel onmogelijk te maken, zo oordeelt het college.

'Voor zover de drie melkveehouders hun veestapel terugbrachten tot de in het verleden vergunde en op de locatie daadwerkelijk gehouden aantallen, is geen sprake van een uitbreiding die de derogatie bedreigt', staat in een persverklaring.

Het CBb is de hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht en behandelt zaken over bijvoorbeeld economische en landbouwsubsidies, regulering van markten, vervoer, meststoffen, dierenwelzijn en voedselkwaliteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer