Definitieve vergunning voor Friese drinkwaterwinning afgegeven

Provincie Fryslân heeft een definitieve vergunning aan drinkwaterbedrijf Vitens verleend voor een waterwinning bij Luxwoude. Op de winlocatie kan straks 6.500.000 kubieke meter water per jaar worden gewonnen.

Definitieve+vergunning+voor+Friese+drinkwaterwinning+afgegeven
© Twan Wiermans

Volgens het provinciebestuur is uitbreiding van de wincapaciteit in Friesland nodig om aan de toenemende vraag naar drinkwater te kunnen blijven voldoen. De grondwaterwinning Luxwoude ligt binnen de 'aanvullende strategische voorraden' die zijn opgenomen in de drinkwaterstrategie 'Wetter foar letter', in 2021 vastgesteld door provincie Fryslân en Vitens.

Van december 2022 tot januari 2023 lag de ontwerpvergunning ter inzage. Hierop zijn 29 zienswijzen ingediend, laat de provincie weten. De zienswijzen zijn beantwoord in een reactienota en verwerkt bij het opstellen van de definitieve vergunningsteksten. Een van de partijen die tegen de drinkwaterwinning in het geweer kwamen, was LTO Noord.


Volgens de organisatie zijn de 'huidige en toekomstige inperkingen van de gebruiksruimte bij een dubbelfunctie landbouw en drinkwaterwinning disproportioneel', zo stond in de zienswijze die destijds was opgesteld. 'De betrokken ondernemers krijgen niet alleen sneller te maken met beperkende regels, ook zijn de regels ingrijpender. Dat heeft grote gevolgen voor de exploitatiemogelijkheden van gronden, maar leidt ook tot vermogensschade als de daling van de grondprijs en die van gebouwen en verminderde mogelijkheden om investeringen gefinancierd te krijgen. Het stempel grondwaterbeschermingsgebied krijgt per direct een heel andere lading.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer