Advies na brand afvalverwerker: zet vee binnen en eet geen eieren

Boeren in de omgeving van het Zuid-Hollandse Vlaardingen en Maassluis worden dringend geadviseerd om vee binnen in hokken of op stal te zetten. Het advies volgt na de grote brand bij afvalverwerker AVR in Rotterdam vorige week.

Advies+na+brand+afvalverwerker%3A+zet+vee+binnen+en+eet+geen+eieren
© Dafinchi

Na de brand zijn in de omgeving van Vlaardingen en Maassluis roetdeeltjes neergekomen. Uit onderzoek van de Milieu Ongevallendienst van het RIVM is gebleken dat deze roetdeeltjes veel dioxinen bevatten. De norm voor dioxinen op grasland zijn daardoor overschreden.

Mensen kunnen dioxinen binnenkrijgen via voedsel, bijvoorbeeld door koeienmelk of kippeneieren. Het langere tijd consumeren van voedsel met te grote hoeveelheden dioxinen kan een negatief effect hebben op de gezondheid.

Het RIVM adviseert daarom om (pluim)vee in de stal te zetten of in de hokken binnen te plaatsen, groenten en fruit uit eigen tuin eerst goed te wassen of te schillen voor deze te eten en eieren van kippen in het effectgebied (zie kaartje) niet te eten. Ook moeten diereigenaren proberen te voorkomen dat dieren roetdeeltjes of brandresten eten.

Downloads
Effectgebied

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer