LNV houdt vast aan 1 oktoberregeling voor aardappeloogst

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) concludeert op basis van onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) dat het vroeger zaaien van vanggewassen positief werkt op het beperken van de nitraatuitspoeling. Om aardappeltelers te stimuleren zo vroeg mogelijk een vanggewas in te zaaien, houdt het ministerie daarom vast aan de 1 oktoberregeling als deadline voor de aardappeloogst.

LNV+houdt+vast+aan+1+oktoberregeling+voor+aardappeloogst
© Twan Wiermans

In een schriftelijke reactie meldt het ministerie van LNV dat het de conclusies van het driejarig onderzoek van de WUR anders ziet dan de aardappelsector. Na publicatie van het onderzoeksrapport stelden LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie eerder deze week dat het onderzoek aantoont dat ook latere inzaai van vanggewassen voldoende meerwaarde heeft. Zij pleiten er dan ook voor om de harde deadline voor de aardappeloogst op te rekken naar 1 november.

Maar het ministerie van LNV vindt dat het rapport over het effect van vanggewassen op uitspoeling van nitraat weergeeft dat hoe later je een vanggewas inzaait, hoe hoger de nitraatconcentraties zijn in ondiep grondwater. Ingaand op de onderzoeksresultaten wijst het ministerie erop dat bij Fontane na drie jaar onderzoek blijkt dat de nitraatconcentratie bij het inzaaien van een vanggewas in de vierde week van september wordt verlaagd met gemiddeld 32 milligram per liter. Terwijl inzaai vanaf de derde week van oktober zorgt voor een verlaging van 20 milligram per liter.


Het onderzoek gaat over een periode van drie jaar en laat volgens het ministerie van LNV ook zien dat andere omstandigheden, zoals het weer, een belangrijke rol spelen bij het effect van vanggewassen. Maar nog altijd is een vanggewas inzaaien, ook op een later moment, beter dan geen vanggewas inzaaien, bevestigt ook het ministerie.


Natuurlijke afrijping in september

Het ministerie van LNV gaat ervan uit dat de meeste consumptieaardappelen, waaronder ook het meest geteelde ras Fontane, in september natuurlijk afrijpen of bij een slechte start hoogstens in de eerste twee weken van oktober. Volgens de beleidsmakers is de reden om aardappelen later te oogsten vaak voor de bewaring, omdat aardappelen voor half september lastig binnen zijn op te slaan.

'Natuurlijk begrijpen we dat de regeling voor het inzaaien van vanggewassen voor boeren en verwerkende industrie een verandering betekent voor de bedrijfsvoering', schrijft het ministerie van LNV in de reactie. 'Voor boeren die gewassen niet voor 1 oktober kunnen oogsten, geldt dat zij dat jaar daarna een beperkte korting op de totale stikstofgebruiksnorm op hun bedrijf krijgen. Hiermee stimuleren we dat boeren zo vroeg mogelijk een vanggewas inzaaien, want dat is, ook volgens dit onderzoek, beter voor de uitspoeling van nitraat.'

De regeling is uitvoering van beleid en wordt binnenkort gepubliceerd in de Staatscourant, stelt het ministerie van LNV. Volgens de woordvoerder heeft demissionair landbouwminister Piet Adema aangegeven dat hij goed begrijpt dat het weer en het klimaat bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen bij het effect van inzaaien van vanggewassen. Deze overwegingen neemt het ministerie van LNV mee in toekomstig onderzoek en beleid. Maar de slotconclusie is ook dat aardappeltelers op zand- en lössgronden zich op dit moment moeten houden aan de huidige regeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer