Polen stopt wapenlevering aan Oekraïne vanwege graanconflict

Polen zal Oekraïne niet langer bewapenen en zich voortaan louter op de eigen verdediging concentreren, zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki woensdag. De premier deed die uitspraak nadat Warschau de ambassadeur van Oekraïne had ontboden vanwege een ruzie over graanexport.

Polen+stopt+wapenlevering+aan+Oekra%C3%AFne+vanwege+graanconflict
© Twan Wiermans

'We dragen niet langer wapens over aan Oekraïne, omdat we Polen nu bewapenen met modernere wapens', zei Morawiecki toen een journalist hem vroeg of zijn land Kyiv zal blijven steunen ondanks de meningsverschillen over graanexport.

Vanaf het moment dat Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, is Polen een van de trouwste bondgenoten van zijn buurland geweest. Het is een van de belangrijkste wapenleveranciers van Kyiv en biedt onderdak aan ongeveer 1 miljoen Oekraïense vluchtelingen, die er verschillende vormen van staatssteun ontvangen.


Polen is ontstemd over uitspraken die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dinsdag deed tijdens een vergadering van de Verenigde Naties in New York. Hij zei dat het 'politieke theater' rond de export van graan uit zijn land alleen maar Rusland in de kaart speelt. Zelensky doelde op het importverbod op graan uit Oekraïne dat Polen, Hongarije en Slowakije hebben ingesteld.


Internationaal toneel

Volgens Warschau is het onder druk zetten van Polen op een internationaal toneel als de VN niet de manier om een geschil tussen twee bondgenoten op te lossen. Net zomin zouden de landen hun ruzie moeten uitvechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), vindt Polen. Kyiv legde daar maandag een klacht neer over de handelwijze van Polen, Hongarije en Slowakije.

Afgelopen voorjaar verbood de Europese Unie de export van Oekraïense landbouwproducten naar sommige lidstaten die zich zorgen maakten over de eigen landbouwsector. Vorige week kondigde de EU aan daarmee te stoppen, maar de drie landen zetten dat verbod op eigen houtje voort.

De kwestie ligt extra gevoelig in Polen, waar volgende maand verkiezingen zijn. De rechts-populistische regeringspartij van premier Morawiecki, Recht en Rechtvaardigheid (PiS), is vooral sterk in op landbouw leunende regio's.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer