Nederland laakt handelsbeleid Oost-Europese landen en vraagt actie

De Europese Commissie moet volgens demissionair landbouwminister Piet Adema optreden tegen Polen, Hongarije en Slowakije, omdat zij op eigen initiatief Oekraïense landbouwproducten blijven weren.

Nederland+laakt+handelsbeleid+Oost%2DEuropese+landen+en+vraagt+actie
© Pixabay

De minister heeft dit duidelijk gemaakt tijdens overleg met zijn EU-collega's. Hij vindt dat dit niet de manier is om met Oekraïne om te gaan. De Europese Commissie trok vrijdag de tijdelijke importbeperkingen in die zij in mei van dit jaar had ingesteld.

De drie Oost-Europese landen hebben aangekondigd door te gaan met het tegenhouden van onder andere zonnebloempitten, tarwe en mais. Door de Russische blokkade van de Oekraïense havens ging veel van de export richting Oost-Europa. Dat zorgde voor een overschot in die landen.


Schadend beleid

Nederland maakte in het voorjaar al duidelijk het oneens te zijn met de Europese maatregelen. Dit beleid zou namelijk Oekraïne en de gemeenschappelijke Europese markt schaden. Wat de oostelijke lidstaten nu doen, helpt niet mee.

Volgens Adema wil Hongarije nog meer landbouwproducten gaan weren dan ze nu al doen. 'Ik vind dat gewoon een slechte ontwikkeling', voegt hij toe. Volgens hem zijn veel landen het met hem eens. De Europese Commissie kan een strafprocedure starten die de dwarsliggende lidstaten voor de rechter kan brengen. Die kan bijvoorbeeld boetes en dwangsommen opleggen, maar hier gaan meestal maanden overheen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer