Boze boeren dringen Pools landbouwministerie binnen

Aanhangers van de radicale Poolse boerenorganisatie Agrounia zijn donderdag het Poolse ministerie van Landbouw binnengedrongen. Dat leidde tot een tumultueuze confrontatie met staatssecretaris Janusz Kowalski, zenuwachtige ambtenaren, boze boeren en de leider van Agrounia, Michal Kolodziejczyk.

Boze+boeren+dringen+Pools+landbouwministerie+binnen
© ANP

De boeren van Agrounia eisten dat het ministerie een namenlijst verstrekt van Poolse zakenlieden die vermeend goedkoop en gesubsidieerd Oekraïens graan opkopen in plaats van Pools graan. Die eis weerspiegelt hun bezorgdheid over oneerlijke concurrentie en de impact ervan op de Poolse agrarische sector.

Het tumult in het ministerie werd overal in de Poolse media breed uitgemeten, inclusief videofilmpjes van gescheld en geschreeuw tussen Kowalski en Kolodziejczyk.

Later op de dag verweet landbouwminister Robert Telus de protesterende boeren dat zij niet protesteren tegen het voorstel van de Poolse oppositie in de Senaat om Europese miljoenensubsidies bij sommige landbouwsectoren weg te halen om die te gebruiken voor brandstof- en kunstmestsubsidies.


Verkiezingen in aantocht

Het incident komt op een kritisch moment in de Poolse politiek, met de parlementsverkiezingen die dit najaar worden gehouden. Door het uitbreken van varkenspest heeft de Poolse landbouw de afgelopen jaren al flinke klappen opgelopen. Het EU-besluit om de Oekraïense landbouwexport vrij te stellen van importheffingen, heeft ook gezorgd voor een flinke nieuwe concurrentie.

Bovendien leiden de Europese criteria voor landbouwsubsidies en de boer-tot-bordstrategie tot nieuwe eisen voor modernisering van de Poolse agrarische sector. Daarmee wordt het verzet op het platteland gevoed tegen 'door Warschau en Brussel opgelegde nieuwigheden'. Dat heeft de afgelopen twee jaar al geleid tot het vertrek van twee landbouwministers.


Nieuwe spelers

De regerende centrumrechtse nationalistische PiS-coalitie staat daarmee dit najaar voor de uitdaging om haar meerderheid te behouden. De situatie is mede gecompliceerd door de opkomst van nieuwe spelers in het politieke landschap. Een van deze nieuwe actoren is Donald Tusk, voormalig Poolse minister en voormalig voorzitter van de Europese Raad. Tusk mengt zich in de Poolse verkiezingsstrijd met een nieuwe Poolse liberale partij.

Daarnaast heeft Kolodziejczyk aangekondigd dat Agrounia ook van plan is om de politiek in te gaan. Dit zou kunnen bijdragen aan verdere fragmentatie van het Poolse politieke landschap en vormt een uitdaging voor de traditionele machtsstructuren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer