Polen treedt op tegen 'importfraude' met Oekraïens graan

De Poolse justitie heeft forse boetes opgelegd aan graanhandelaren die hebben gefraudeerd met de invoer van graan en tarwe uit Oekraïne. Ook heeft de Poolse belastingdienst alsnog invoerrechten gevorderd en beslag gelegd op bezittingen van de verdachten.

Polen+treedt+op+tegen+%27importfraude%27+met+Oekra%C3%AFens+graan
© Twan Wiermans

De verdachten werden onder andere beschuldigd van het verkopen van tarwe ten koste van een Poolse graanhandel, het verzwijgen dat de lading eerder als 'technisch' graan uit Oekraïne was geïmporteerd en het vervalsen van douanedocumenten van import van mais en koolzaad.

De kwestie van de handel in Oekraïens 'technisch' graan ligt niet alleen in de Poolse landbouw, maar ook in de politiek uiterst gevoelig. De benaming 'technisch' graan werd aanvankelijk door de douane en de Poolse overheid gebruikt om de komst en doorvoer van Oekraïens graan toe te laten dat zonder heffingen of controles zou worden doorgevoerd naar andere landen.


Botsingen met EU-regels

In de praktijk bleek dat veel ervan vervolgens toch in Polen op de grondstoffenmarkt terechtkwam waardoor Poolse akkerbouwers hun graan niet kwijtraakten of alleen tegen dumpprijzen. Dat levert bovendien botsingen op met EU-regels voor importtarieven en quota, waarover op 15 september opnieuw een besluit moet worden genomen.

Tot nu toe zijn 283 huiszoekingen doorgevoerd, waarbij documentatie is veiliggesteld.

De radicale Poolse boerenbond Agrounia eist openbaarmaking van namen van Poolse graanhandelaren die – ten koste van Poolse akkerbouwers – fors geld hebben verdiend aan de Europese versoepeling voor de Oekraïense landbouw. Dat weigert de Poolse PiS-regeringspartij tot nu toe, omdat het in strijd zou zijn met subsidieregels. Dat laatste wordt overigens tegengesproken door de Poolse EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer