Campagne stimuleert weidegang jongvee

Niet alleen meer koeien, maar ook meer jongvee in de wei. Dat is het doel van de campagne Jong gegraasd, oud gedaan en wordt gelanceerd door Werkgroep Meerweiden.

Campagne+stimuleert+weidegang+jongvee
© Jos thelosen

Het aantal melkkoeien in de wei is de afgelopen jaren gestegen tot 81 procent van alle koeien. Daarentegen neemt het aandeel van kalveren en pinken in de wei de laatste tien jaar juist af, constateert Werkgroep Meerweiden. Dat is een initiatief van het ministerie van LNV en wordt gedragen door LTO, Biohuis, NAJK en Netwerk Grondig.

De werkgroep ziet het weiden van jongvee als training voor later. Verder heeft het weiden van koeien en jongvee een gunstig effect op de reductie van ammoniak. Reden om deze maand met de start van een voorlichtingscampagne het jongveeweiden onder de aandacht te brengen.


Onlineonderzoek

Belangrijk onderdeel bij de start van de campagne is een onlineonderzoek onder tienduizend melkveehouders. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen.


Kernvraag: waarom kiest een melkveehouder wel of niet voor weiden? En wat zijn afwegingen, obstakels of voordelen? Het is bekend dat wanneer kalveren of pinken niet geweid zijn er problemen kunnen ontstaan als zij als koe wel worden geweid. Voorbeelden daarvan zijn wormbesmettingen en niet goed kunnen grazen.


Specifiek advies

Ander onderdeel van de campagne is de uitgifte van vouchers. Melkveehouders kunnen zich daarmee inschrijven voor een gratis gesprek aan de keukentafel om specifiek advies te krijgen over het weiden van jongvee. Naast deze campagne staan er nog andere projecten op stapel als weidegang en robotmelken, maar ook een project rond veelweiden dat geborgd wordt via blockchaintechnologie met tags aan het oormerk. Doel van dit systeem is dat geborgde uren weidegang kunnen worden verzilverd als ammoniakreductie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer