Groen licht voor fusie tussen BelOrta en Belgische Fruitveiling

De mededingingsautoriteit in België heeft de overname van de Belgische Fruitveiling door BelOrta goedgekeurd. Daarmee is de laatste horde in de fusie tussen de twee partijen genomen. Het doel is om 1 oktober volledig operationeel te zijn.

Groen+licht+voor+fusie+tussen+BelOrta+en+Belgische+Fruitveiling
© BelOrta

Oorspronkelijk had de samenwerking vanaf 1 juli operationeel moeten zijn, maar de beslissing van de mededingingsautoriteit liet langer op zich wachten. Directeur Philippe Appeltans van BelOrta is blij dat de laatste stap nu is gezet. 'We zijn al twee jaar hard bezig met de overname en zijn blij dat we nu ook de laatste noodzakelijke horde hebben genomen. We hadden er vertrouwen in dat de fusie goedgekeurd zou worden, maar het is toch altijd afwachten', reageert hij bij Het Nieuwsblad.

In een reactie meldt de mededingingsautoriteit dat er geen bezwaren zijn, omdat beide partijen producten aan export- en importbedrijven, retailers, groot- en kleinhandelaars en de verwerkende industrie verkopen. 'Naast organisatie van de verkoop van producten van vennoten verlenen ze ondersteunende diensten op gebied van marketing, productontwikkeling, logistiek, financiën en administratie, kwaliteitscontrole, informatie- en communicatietechnologie en overige dienstverlening, zoals koeling, sorteren en verpakken', staat in de conclusie.


De eerste gesprekken over een samenvoeging tussen de twee Vlaamse groente- en fruitveilingen vonden plaats in 2021, maar pas in september vorig jaar werd er een principeakkoord bereikt. Dat is vlak voor de jaarwisseling uitgemond in een juridisch akkoord, waarin onder meer staat dat alle activiteiten worden ondergebracht bij BelOrta. Daarin wordt ook de garantie gegeven dat de medewerkers van de Belgische Fruitveiling en dochterondernemingen actief kunnen blijven in de geïntegreerde coöperatie.

BelOrta kent ruim 900 leden en realiseerde vorig jaar een productomzet van 507 miljoen euro. De Belgische Fruitveiling telt 430 lokale telers en behaalde in 2022 een productomzet van 90 miljoen euro. Een maand geleden opende BelOrta in het Belgische Borgloon een nieuw sorteercentrum voor appels en peren. Jaarlijks zullen daar 40.000 tot 60.000 ton producten worden verwerkt.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer