Telers stemmen in met fusie BelOrta en Belgische Fruitveiling

Telers die zijn aangesloten bij de Belgische Fruitveiling hebben overtuigend ingestemd met de voorgestelde integratie met BelOrta. Het doel is om uiterlijk 1 juli 2023 volledig operationeel te zijn.

Telers+stemmen+in+met+fusie+BelOrta+en+Belgische+Fruitveiling
© VidiPhoto

BelOrta stelde eind februari de voorwaarde dat minimaal 75 procent van de telers van de Belgische Fruitveiling voor vrijdag 31 maart coöperant moet worden om de fusie tussen de partijen door te laten gaan. Inmiddels is duidelijk dat 86 procent van de telers van de Belgische Fruitveiling heeft ingestemd met deze voorwaarde en heeft ingetekend bij BelOrta. De telers van de Belgische Fruitveiling zullen net als die van BelOrta een leverplicht hebben voor de volledige productie.

Een ander thema van de integratie tussen de twee partijen is de overname van de aandelen van de telers van de Belgische Fruitveiling, bleek eerder. Dat bedrag varieert van 25.000 tot 50.000 euro, afhankelijk van het bedrijf.


Fruittelers die hun bedrijf in de toekomst stopzetten maar waarvan het areaal voor 75 procent wordt overgenomen door de toekomstige coöperatie of wordt gerooid, krijgen ook hun resterende saldo uitbetaald. Bedrijven die niet in de nieuwe coöperatie stappen zien hun kapitaalopbouw niet meer terug.

De eerste gesprekken over een samenvoeging tussen de twee Vlaamse veilingen vonden plaats in 2021, maar pas in september vorig jaar werd een principeakkoord bereikt. Dat is vlak voor de jaarwisseling uitgemond in een juridisch akkoord, waarin onder meer staat dat alle activiteiten worden ondergebracht bij BelOrta. Daarin wordt ook de garantie gegeven dat de medewerkers van de Belgische Fruitveiling en dochterondernemingen actief kunnen blijven in de geïntegreerde coöperatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer