Beurs in Waalse Libramont trekt bijna 200.000 bezoekers

Zo'n beetje alles wat met de boerderij te maken heeft was eind juli te zien op de landbouw-, bosbouw- en agrovoedingsbeurs in het Waalse Libramont. Van veekeuringen, oude ambachten als hoefsmederijen en ploegen met een Belgisch trekpaard tot een terrein met bosbouwmachines, tuininrichting, jacuzzi's, barbecues en fourwheeldrives.

Beurs+in+Waalse+Libramont+trekt+bijna+200%2E000+bezoekers
© Frits Huiden

Ondanks de regen trok de beurs met een oppervlakte van 100.000 vierkante meter bijna 200.000 bezoekers. Zelfs prominente politici als de Belgische premier Alexander De Croo en EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski lieten er hun gezicht zien.

Hoewel de voertaal overwegend Frans was, trok de Waalse beurs op amper twee uur rijden vanaf de grens ook veel Nederlandse bezoekers en importeurs. Voor hen was het behalve een mooie dag uit met een ruim aanbod in agrofood ook een goed moment om het laatste mechanisatienieuws te bekijken.


Mecanic Show

Veel primeurs van de winterse binnenbeurzen stonden hier breed uitgestald en kwamen langs een tribune rijden tijdens de Mecanic Show. Denk aan de AgXtend-onkruidverdelger op stroom, hangend aan de maaiarm van een Steyr 6260 CVT tot aan de kleine Naïo Jo-veldrobot.

De 70 centimeter smalle veldrobot is vooral bedoeld voor onkruidbestrijding in rijenteelt. Daarvoor zijn een rupsonderstel gemonteerd en een hefinrichting, zodat er cultivatortanden vrij diep door de grond zijn te trekken. De 800 kilo lichte robot kan op zijn accu acht tot twaalf uur rijden.


Kleinere merken

Trekkernieuws was er ook bij de wat kleinere merken van Europa. Zo toonde Solis zijn update van de 75 Shuttle XL. Onder de nieuwe neus schuilt een motor die voldoet aan de laatste Stage V-emissie-eisen. Zoals de naam doet vermoeden, is er een omkeerhendel links onder het stuur voor de naar keuze 12V/12A- of 20V/20A-transmissie.


© Frits Huiden

Belarus toonde zijn trekker 1221.7. Bij Landini stond de 6-155 RS en Mercedes heeft de Unimog kunnen homologeren als landbouwvoertuig in de categorieën T1a tot 40 kilometer per uur en T1b tot 90 kilometer per uur.

Ook de verreikers en shovels trokken veel bekijks. Vooral Fendt met zijn Cargo T740- en T955-verreiker met beweegbare cabine die de landbouwmachinefabrikant inkoopt via de Duitse firma Sennebogen. Bij het heffen van de bak en giek heft de cabine mee omhoog, zodat er op hoogte goed zicht blijft bij het laden en lossen. Dieci toonde zijn Apollo 20.4-miniverreiker.


© Frits Huiden

Dat er in Wallonië veel vee en vleesvee op stro wordt gehouden, was op de beurs te zien aan de vele mestverspreiders. De Optium-diepladerstrooier van het Franse Perard en de Rafal van Sodimac hebben zich doorontwikkeld tot een complete range van kleine modellen van 14 kuub tot grote modellen van 22 kuub, met onderrijbeveiliging, vering en optioneel strooiautomatiek.

De ronde afwerking en het gebruik van kunststof voor bijvoorbeeld de spatborden worden steeds meer doorgevoerd, zodat er zo min mogelijk vaste mest en vuil kunnen achterblijven en schoonmaken eenvoudiger is. Bij Fliegl op de stand was de eerste Cargos-silagewagen te zien, nadat de landbouwmachinefabrikant de productie ervan vorig jaar heeft overgenomen van Claas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 6°
    20 %
  • Zaterdag
    14° / 4°
    20 %
  • Zondag
    12° / 8°
    20 %
Meer weer