Minder kilo’s zorgen voor stabiele witlofprijs

De witlofprijs kruipt sinds eind juli uit het dal. Toen werd eerst vanwege een flink tekort wel richting de 3 euro per kilo betaald, maar inmiddels schommelt het prijsniveau tussen de 1,20 en 1,40 euro per kilo. De verwachting is dat deze prijsvorming voorlopig aanhoudt. De productie zakt en het lijkt erop dat er dit seizoen minder witlofpennen van het land komen.

Minder+kilo%E2%80%99s+zorgen+voor+stabiele+witlofprijs
© Job Hiddink

‘Om de fors gestegen kosten te dekken, is een prijs van 1,40 euro per kilo wel nodig’, constateert Gerard Korse, aanspreekpunt voor witloftelers die zijn aangesloten bij coöperatie Tolpoort Vegetables. ‘Vorig jaar waren de opbrengstprijzen niet hoog genoeg om kostendekkend te zijn. De prijzen van zowel witlofpennen als bijvoorbeeld energie zijn hard toegenomen.’

Nu het prijsniveau op een redelijk niveau ligt, kunnen witloftelers volgens Korse weer stappen zetten die nodig zijn. ‘Ik merk dat de stemming onder telers positiever is na een aantal moeilijke jaren. Het lijkt erop dat de prijs voorlopig op een stabiel niveau blijft. Vraag en aanbod liggen dicht bij elkaar. Er zal eerder een krapte in de markt ontstaan dan een overschot.’


Witlofpennen slijten hard

Directeur Bart Hesen van adviesorganisatie Chicogrow stelt vast dat de productie per vierkante meter bij telers momenteel lager is dan vorig jaar rond deze tijd. ‘De witlofpennen slijten harder in de bewaring en geven daardoor minder kilo’s. De witlofproductie zal, totdat telers beginnen aan de nieuwe pennen, lager zijn dan gemiddeld.’


Daarnaast voorziet Hesen een krapte aan witlofpennen in het komende seizoen. ‘Ik schat dat dit voorjaar 10 tot 15 procent minder witlof is uitgezaaid dan vorig seizoen. Daarbij is de stand van het gewas wisselend. Gemiddeld is er laat gezaaid en ook de opkomst ging niet vanzelf’, licht de directeur van Chicogrow toe.

‘De droogte na het zaaien was een belangrijke oorzaak van de moeilijke opkomst’, voegt Korse toe. ‘Deze percelen staan dunner en onregelmatiger.’ Over het pennenaantal per hectare durven zowel Korse als Hesen nog geen uitspraken te doen. Hesen: ‘Het is pas half augustus, maar dat er een krapte komt op de markt, lijkt vrijwel zeker.’

In België en Frankrijk verwachten akkerbouwers ook een lagere pennenoogst. In België ging de witlofzaai zelfs door tot aan de eerste week van juli. Daarna volgde een natte en koele periode en dat komt de ontwikkeling van het gewas niet ten goede.


Ziektedruk

De ziektedruk in de witlofpennen lijkt tot dusver mee te vallen. ‘Vorig jaar had het gewas te maken met een hoge druk van wortelluis’, weet Hesen. ‘Nu de witlof voldoende vocht en veel loofgroei heeft, verwacht ik dit seizoen weinig problemen hiermee.’Hesen en Korse melden dat de areaalkrimp van witlofpennen in Nederland vooral te maken heeft met het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en grondtekort. ‘Door de GLB-ecoregeling kiezen akkerbouwers eerder voor andere gewassen en daarbij is er minder grond beschikbaar dat geschikt is voor witlofteelt’, zegt Hesen.

‘Dat wordt deels opgevangen door meer uitzaai in Duitsland en België, maar het compenseert niet alles.’ Tot slot verwacht de Chicogrow-directeur dat de meeste witloftelers rond eind november omschakelen van de oude witlofpennen van oogst 2022 naar de nieuwe oogst.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer