Verkiezingsprogramma Volt: geen ruimte voor intensieve veehouderij

Als het aan Volt ligt, komt er een einde aan het huidige landbouwsysteem. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde concept-partijprogramma, waar de leden later deze maand groen licht voor moeten geven.

Verkiezingsprogramma+Volt%3A+geen+ruimte+voor+intensieve+veehouderij
© dirk hol

Volt is momenteel goed voor twee zetels in de Tweede Kamer. De partij vindt dat intensieve veehouderij niet past in een nieuw landbouwsysteem. Ze ziet een grondgebonden veehouderij voor zich met een maximum aantal dieren per hectare, 'waar geproduceerd wordt in balans met wat het land en omwonenden aan kunnen'. Voor de landbouwsector moet het nieuwe systeem een gegarandeerde eerlijke prijs betekenen voor producten, voornamelijk door Europese prijsafspraken.

Daarnaast wil Volt innovatie als precisielandbouw bevorderen, moet er als het aan de partij ligt een verbod komen op 'megastallen' en wordt het waterpeil daar waar het nodig is in stappen verhoogd om de natuur te beschermen. Volt wil met hulp van de overheid een nieuwe markt voor duurzame producten creëren. Dat betekent onder meer een verplichting voor het bijmengen van duurzame melk, met een beginpercentage van 20 dat jaarlijks oploopt.



Verder moeten Europese subsidies worden aangepast om duurzame diensten als agrarisch natuurbeheer te stimuleren. Het stimuleren van voedselproductie per hectare moet daarentegen wat Volt betreft worden gestopt. Belangrijk voor een goed verdienmodel is dat er een gelijk Europees speelveld komt, met prijsafspraken en een Europees ecolabel.


Minder vlees

Volt wil ook dat de vleesconsumptie omlaag gaat. Vlees moet duurder worden, is het idee. Ook bepleit Volt een verbod op vleesaanbiedingen in de supermarkt. Die maatregelen moeten er aan bijdragen dat vegetarisch eten de standaard wordt, bij voorkeur ook biologisch. Verder wil Volt dat de landbouwvrijstelling wordt afgeschaft en er een belasting komt op de CO2-voetafdruk en het gebruik van chemicaliën.

Momenteel zijn Laurens Dassen (foto) en Marieke Koekkoek Kamerlid namens Volt. In de meest recente peiling staat de partij op één zetel winst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer