CDA wil boer en tuinder hulp en ruimte bieden

De land- en tuinbouw moet hulp en ruimte krijgen, stelt het CDA. Zo moet de stikstofaanpak plaatsvinden onder leiding van de sector en de provincies. Dat staat in het ontwerpverkiezingsprogramma Recht doen. 'Onze normen en waarden staan op het spel', vindt partijleider Henri Bontenbal.

CDA+wil+boer+en+tuinder+hulp+en+ruimte+bieden
© dirk hol

Bontenbal wil niet door op dezelfde voet na het tijdperk-Rutte: 'Wij gaan wissels omzetten', zei de lijsttrekker toen hij maandag het programma in ontvangst nam. De koers van Bontenbal als nieuwe leider is duidelijk te herkennen in het document.

Bij zijn presentatie als nieuwe partijleider vorige maand zei hij al dat het CDA te veel is afgeweken van haar grondbeginselen. Bontenbal noemde toen thema's als normen en waarden, gemeenschapszin en fatsoen als belangrijke onderwerpen voor hem. De partij benadrukt ook weer voluit de rol van het gezin en van verenigingen in de samenleving.


Het CDA hakt in haar verkiezingsprogram ook de knoop door op bepaalde veelbesproken dossiers. Zo keert de partij zich tegen opening van luchthaven Lelystad en is er voor de wolf volgens de christendemocraten geen plaats in Nederland. Dat dier moet worden 'verdreven'. Verder wil het CDA geen rekeningrijden op het platteland.


Beschermde status vruchtbare landbouwgrond

De land- en tuinbouwsector moet volgens de lijsttrekker verduurzamen, maar dat moet in een tempo dat deze het kan meemaken. Bovendien krijgen vruchtbare landbouwgronden een beschermde status als het aan het CDA ligt.

Opvallend is de voorgestelde wateraanpak. Het water is vervuild en moet schoner. Van het CDA krijgen boeren in die aanpak veel vrijheid. 'Het CDA gaat niet voorschrijven hoe die kwaliteit verbeterd kan worden; dat weten agrariërs zelf veel beter.'


Dienstbaar en saamhorigheid

Het CDA wil dat er meer ruimte komt voor de burger. De overheid moet dienstbaar zijn aan de burger. De partij wil verder werken aan saamhorigheid en niet meer kijken naar de korte termijn, maar naar duurzame waarden. 'Recht doen gaat over een fatsoenlijk land, waar we omzien naar elkaar en voor elkaar zorgen. Waar mensen zich thuis voelen en onderdeel zijn van een sterke gemeenschap. Waar respect en normen en waarden niet ouderwets zijn, maar gekoesterd worden', zegt de partij daarover in het programma.Het programma kent tien prioriteiten. Naast bestaanszekerheid, gemeenschapszin zet het CDA in op doorgaan met bouwen van woningen, investeren in de regio, een groene industriepolitiek en een ander integratiebeleid voor nieuwkomers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer