FloraHolland ziet opnieuw lagere veilingomzet voor snijbloemen

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in augustus 1,6 procent minder snijbloemen geveild dan in dezelfde maand één jaar eerder. Dit blijkt uit de meest recente veilingcijfers van de organisatie. Meer vraag is er naar kamer- en tuinplanten. In die laatstgenoemde categorie werd 6,8 procent meer product geveild.

FloraHolland+ziet+opnieuw+lagere+veilingomzet+voor+snijbloemen
© Johan Wissink

De veilingomzet van snijbloemen is in de afgelopen maand 1,6 procent lager uitgekomen dan één jaar eerder. Het is de zoveelste daling op rij. Vorige maand lag de veilingomzet van snijbloemen 2,8 procent lager en in de maand daarvoor was dat 3,5 procent. Een reden hiervoor is de nog altijd lage aanvoer van bepaalde productsoorten. Vooral de omzet van chrysanthemum (-7,3 procent), alstroemeria (-7,2 procent) en helianthus (-7,1 procent) viel tegen.

De gemiddelde prijs voor snijbloemen daalde de afgelopen maand met 4,5 procent naar 0,27 euro. De grootste prijsdalingen zijn zichtbaar bij rosa (-18,5 procent), chrysanthemum (-13,2 procent) en delphinium (-4,8 procent). De prijs van helianthus steeg daarentegen juist flink, met bijna 30 procent naar 0,37 cent.


Hoge prijs voor tuinplanten

De afgelopen maanden was een ware opleving in de vraag naar tuinplanten zichtbaar. Die trend lijkt iets af te nemen. Het aantal geveilde tuinplanten lag in de afgelopen maand 7,2 procent lager dan één jaar eerder. Vooral chrysanthemum (-50 procent), dianthus (-34,6 procent) en sempervivum (-31,4 procent) waren minder in trek.


Ondanks een lagere vraag blijft de veilingomzet van tuinplanten bij FloraHolland hoog. Ten opzichte van augustus vorig jaar is een plus zichtbaar van 6,8 procent. Dit komt vooral door de hoge prijs. De gemiddelde prijs lag afgelopen maand op 1,72 euro. Dat is 15,2 procent hoger dan één jaar eerder. De grootste prijsstijgingen zijn zichtbaar bij platycodon (+58,9 procent), dianthus (+42,7 procent) en sempervivum (+31,1 procent).


Kamerplanten scoren goed

Niet alleen tuinplanten zijn duurder dan het afgelopen jaar. Dat geldt ook voor kamerplanten. De gemiddelde prijs lag met 2 euro in augustus 10,7 procent hoger dan één jaar eerder. De grootste plussen zijn gerealiseerd door phalaenopsis (+42,7 procent), chrysanthemum (+27,6 procent) en kalanchoë (+18,4 procent).

De totale veilingomzet steeg met 3,8 procent. Daarmee compenseert de hoge kamerplantenprijs de gedaalde vraag. Het aantal geveilde kamerplanten lag in de afgelopen maand 6,2 procent lager dan in augustus 2022. Opvallend is dat vooral de duur geprijsde producten een afname in de vraag laten zien, zoals phalaenopsis (-27,6 procent).Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer