Provincies verbaasd over commentaar Van der Wal op gebiedsplannen

De provincies willen dat de overheid snel duidelijkheid geeft over de aanpak van het landelijk gebied. Ze reageren verbaasd en terughoudend op demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof, die maandag stelde dat er te veel geld wordt gevraagd.

Provincies+verbaasd+over+commentaar+Van+der+Wal+op+gebiedsplannen
© Dirk Hol

In De Telegraaf riep Van der Wal provincies op om scherpere keuzes te maken bij het maken van plannen voor het halen van de stikstof-, klimaat- en natuurdoelen. De provincies benadrukken dat ze met het opstellen van een Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) invulling hebben gegeven aan de opdracht die Van der Wal hun heeft gegeven op het gebied van stikstof, water en klimaat. Daar hangt een prijskaartje aan, stellen de provincies. Ze willen dat het Rijk op korte termijn duidelijkheid geeft.

De uitvoering van de plannen loopt flinke vertraging op als de Tweede Kamer dit onderwerp volgende week controversieel verklaart. Zulke onderwerpen liggen stil tot er een volgend kabinet is. De provincies hebben de Tweede Kamer per brief opgeroepen om in ieder geval zeven onderwerpen niet controversieel te verklaren, waaronder de aanpak van het landelijk gebied. 'Stilstand is echt onverantwoord; dat schaadt de belangen van onze inwoners.'


58 miljard euro

De twaalf provincies zeggen bij elkaar ruim 58 miljard euro nodig te hebben. Volgens Van der Wal moeten ze het doen met de 24,3 miljard euro die hiervoor is gereserveerd. Dat bedrag wordt volgens haar eerder lager dan hoger.

'Wij nemen onze verantwoordelijkheid en willen snel en gedegen verdergaan met plannen voor het landelijk gebied', stelt provincie Limburg. 'Het Rijk heeft daarin ook een aantal belangrijke rollen. Vooral duidelijkheid over landelijke regelgeving en toereikende budgetten zijn twee belangrijke voorwaarden.'


De Gelderse gedeputeerde Harold Zoet vraagt daar ook om. 'Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk plannen kunnen gaan uitvoeren. De agrarische sector heeft grote behoefte aan duidelijkheid, zeker voor de boeren die door willen gaan. We hebben nu alleen maar stoppersregelingen en willen graag de regelingen voor innovatie, verplaatsing en extensivering. Dan kunnen we meters maken voor stikstofreductie en daardoor natuurherstel.'

Sommige provincies hebben bij het indienen van hun concept-PPLG gelijk gevraagd of ze al een deel van het geld kunnen krijgen om aan de slag te gaan met projecten. Vooralsnog wachten ze daarop. De provincies gaan binnenkort in gesprek met Van der Wal.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer