Aandacht voor Nederlands vlees bij veekeuring Enter

De consument kon vorige week zien waar het Nederlandse rundvlees vandaan komt, tijdens de vleesveekeuring in het Overijsselse Enter. Caroline van Der Plas van BoerBurgerBeweging opende het evenement. 'Aandacht hiervoor is belangrijk, want het aanbod in de supermarkt is niet groot.'

Het is volgens Van der Plas een mooi evenement dat boeren en burgers bij elkaar brengt. 'Hier zie je hoe belangrijk de rol van boeren in de binding van het platteland is. Je hoort mensen wel over dat ze het belangrijk vinden om Nederlands rundvlees te kopen, maar helaas is dat in Nederland bijna niet te doen.'

Bij de vleesveekeuring zien mensen dat de dieren er rustig bij staan, stelt de politica. 'En als een koe onrustig is, wordt hij gerustgesteld. De beeldvorming van dierenrechtenorganisaties is soms anders, dus het is belangrijk dat fokkers hier hun verhaal kunnen doen. Dit is het vlees dat we in Nederland in de winkels willen hebben.' Jurylid Corné van der Ven van Verbeterd Roodbont herkent dat. 'Wij willen graag aan de consument laten zien wat we doen. Dat zou moeten resulteren in het voorbestaan van dit mooie ras.'

Tijdens de keuring zijn vier rassen gepresenteerd: Blonde d'Aquitaine, piëmontees, Belgisch witblauw en verbeterd roodbont. Voor de keuring van Blonde d'Aquitaine kwam jurylid Louis Lardiere zelfs over vanuit Frankrijk. 'Dat is het moederland van ons ras, we vinden het belangrijk om te weten waar wij staan met onze fokkerij', licht vertaler Fredie van Dijk toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer