'In stemhokje hebben boer en boerin wat te kiezen'

Het kan snel gaan. Zo lijkt de boerenstem alleen voorbehouden aan BBB of er dienen zich binnen een paar dagen twee nieuwe keuzemogelijkheden aan.

%27In+stemhokje+hebben+boer+en+boerin+wat+te+kiezen%27
© Dirk Hol

Voor de boer of boerin wiens stem puur naar het landbouwbelang gaat, is daar nu ook de keuze voor FDF-bestuurslid Sieta van Keimpema. Zij laat namens Belang van Nederland (BVNL), de partij van FvD-afsplitser Wybren van Haga, het boerengeluid horen in de verkiezingscampagne.

Voor agrarisch ondernemers met een breder wensenlijstje is het CDA wellicht toch weer een optie nu de nieuwe lijsttrekker Henri Bontenbal breekt met de stikstofdeadline van het kabinet.

Van Keimpema heeft van Van Haga naar eigen zeggen 'carte blanche' gekregen voor het invullen van de landbouwvisie van BVNL. Dat doet mij denken aan het opportunisme waarmee FvD – toen mét Van Haga – en PVV bij de vorige verkiezingen de boeren tegemoet traden.

Kan het CDA met Bontenbal revanche nemen op BBB?

Peter Smit, coördinerend redacteur Politiek & Economie bij Nieuwe Oogst

Op het Malieveld leek alles mogelijk. Wie daarna de debatten volgde zag PVV'ers vooral in het geweer komen als het ging over dierenwelzijn. FvD speelde de onnozele trom van hongersnoden in Nederland als gevolg van de stikstofaanpak.

In de provincies toont BBB zich een partij waarmee je zaken kunt doen. Het is nog wel afwachten wie daar naar voren wordt geschoven als lijsttrekker. Ook dit zal een bruggenbouwer moeten zijn als de partij de nakende zetelwinst wil omzetten in regeringsdeelname.

De vraag is of het CDA met Bontenbal revanche kan nemen en een deel van de verloren stemmen van BBB kan terugwinnen. Hier ligt wel een kans. Kiezers hebben de neiging bij landelijke verkiezingen behoudender te stemmen. In onzekere tijden als de huidige is stabiliteit een veilige keuze boven bestuurlijke avonturen. Het belooft een boeiende campagnetijd te worden. Ik heb er zin in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer