'Oekraïens graan kan ook via Nederland en Duitsland'

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski vindt dat Oekraïens graan desnoods over EU-grondgebied naar havens in Duitsland en Nederland kan worden vervoerd.

%27Oekra%C3%AFens+graan+kan+ook+via+Nederland+en+Duitsland%27
© Europese Unie

Tot nu toe wordt Oekraïens graan vooral verscheept vanuit havens in Polen, de Oostzeelanden, Bulgarije en Roemenië. De extra kosten voor de langere routes zouden voor rekening van de EU moeten komen, zegt Wojciechowski.

Uitbreiding van de 'solidariteitsroutes' naar verder gelegen havens is nodig, omdat Rusland de eerder gesloten deal voor het vervoer van graan via de Zwarte zee heeft opgezegd.


Het subsidiëren van de vervoerskosten voor het Oekraïense graan is een van de varianten die deze week wordt besproken in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.


Verstorende effecten

Op de achtergrond spelen ook de tijdelijke versoepelingen voor de import van Oekraïense landbouwproducten. Boeren in buurlanden protesteren tegen het verstorende effect daarvan op de marktprijzen. Polen is daarom fel gekant tegen verlenging van de ontheffingen voor Oekraïne.

Het opheffen van de invoerheffingen naar EU-landen heeft er afgelopen maanden toe geleid dat veel Oekraïense landbouwproducten in die vijf buurlanden terechtkwamen en daar de lokale markten verstoorden. Polen is daarom tegen verlenging van de ontheffingen voor Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer