Giftige doornappel tussen Friese mais aangetroffen

Toezichthouders van de Friese gemeente Weststellingwerf hebben vorige week tijdens controlewerkzaamheden op een agrarisch perceel aan de Hoofdweg in Oldeholtpade giftige doornappelplanten aangetroffen. De doornappelplanten waren uitgezet in een maisveld op een oppervlak van ruim 5 vierkante meter en werden ontdekt door de inzet van een drone.

Giftige+doornappel+tussen+Friese+mais+aangetroffen
© waarneming.nl

Doornappelplanten (Datura stramonium) zijn niet verboden, maar zijn door hun concentratie giftige stoffen gevaarlijk voor mens en dier. Al in kleine hoeveelheden zijn de werkzame stoffen in de planten giftig. Ze kunnen zelfs dodelijk zijn. De hoeveelheid werkzame stof wisselt sterk per plant.

Gemeente Weststellingwerf heeft de betreffende perceeleigenaar en de betrokken loonwerker direct geïnformeerd en gewaarschuwd. Verder is LTO Noord geïnformeerd, zodat zij haar leden kan waarschuwen voor de gevaren van deze teelt.


Geestverruimend

De doornappelplant staat ook bekend als geestverruimende plant. Sommige stoffen in deze plant kunnen worden gebruikt als drugs, met grote gezondheidsrisico's zoals een delier, delirium of bad trips tot gevolg. Sommige stoffen in de plant, zoals scopolamine, worden overigens in kleine en controleerbare doseringen in de geneesmiddelenindustrie gebruikt.

Eerder die week hebben toezichthouders van gemeente Weststellingwerf ook een hennepplantage gevonden. De hennepplanten stonden verstopt in een maisveld langs de Oude Maden bij Oldelamer. Ook hier kwamen de verborgen planten aan het licht door de inzet van een drone. Op het perceel zijn ongeveer vijftig hennepplanten gevonden. De politie heeft de hennepplanten geruimd en vernietigd en neemt de zaak verder in onderzoek.


Extra kwetsbaar

Het buitengebied is extra kwetsbaar: het zijn gewilde locaties voor criminelen door leegstaande stallen of loodsen. Ook landbouwgrond met hoge gewassen als mais zijn aantrekkelijke locaties voor het verstoppen van hennepplantages. Politie en gemeente bezoeken daarom regelmatig agrariërs in de regio om hen te informeren over de risico's en de gevaren van criminele activiteiten in het buitengebied en over opsporing en controle onder andere met drones, meldt gemeente Weststellingwerf.

'Bezit, handel en de productie van drugs gaan regelmatig gepaard met overlast en criminaliteit. Het heeft veel impact op de veiligheid in de woon- en leefomgeving. Het kan leiden tot intimidatie, bedreiging of geweld', stelt Jan van der Velde, specialist openbare orde en veiligheid van gemeente Weststellingwerf. 'De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente werken daarom samen om hier tegen op te treden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    14° / 10°
    80 %
  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer