Brabantse gemeenten voeren strijd tegen criminelen op

Op veel plaatsen in de provincie Noord-Brabant verplaatst de ondermijnende criminaliteit zich steeds meer naar het buitengebied. De gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen gaan daarom samen met Meld Misdaad Anoniem, politie en ZLTO de strijd opvoeren tegen ondermijning in het buitengebied.

Brabantse+gemeenten+voeren+strijd+tegen+criminelen+op
© William Hoogteyling

In het buitengebied gebeurt van alles wat het daglicht niet kan verdragen, maar de meldingen bij politie, gemeenten en Meld Misdaad Anoniem lopen sterk terug. De afgelopen maanden is daarom door de gemeenten al campagne gevoerd om de naamsbekendheid van het laatstgenoemde meldpunt te vergroten.

Deze campagne krijgt nu een vervolg. De komende maanden ligt de focus in de drie Brabantse gemeenten op bewoners en bedrijven in het buitengebied. Zij worden nogal eens benaderd om een woning, bedrijfsruimte of schuur te verhuren voor criminele doeleinden.


Dumpingen

'De campagne is hard nodig. Begin dit jaar waren er nog twee dumpingen van chemisch drugsafval in het buitengebied van Gilze en Rijen. Met milieuschade en hoge saneringskosten tot gevolg', zegt burgemeester Derk Alssema. 'Op een andere plek vond de politie een grote partij gestolen goederen in een loods. En in februari een hennepkwekerij.'

In Baarle-Nassau was het eind vorig jaar ook raak, vertelt burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf. 'Na een brand vonden we een groot drugslab in het buitengebied. Los van milieu- en gezondheidsrisico's, zorgt dit bij inwoners voor een gevoel van onveiligheid.'

Volgens communicatieadviseur Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem is er in het buitengebied minder sociale controle doordat er minder mensen wonen. Dat maakt het een risico 'Een productie- of opslagruimte voor hennepteelt of een xtc-lab valt hierdoor minder snel op.'


Intimidatie

Criminelen weten ook dat sommige bedrijven het financieel zwaar hebben en maken daar misbruik van, stelt Van de Velde. 'Ze bedreigen en intimideren de verhuurder soms. Getuigen durven niets te zeggen. Daardoor blijven zulke situaties vaak lang onzichtbaar', vervolgt de communicatieadviseur van het meldpunt.

Tijdens de campagne worden specifieke situaties belicht die vaak voorkomen in het buitengebied. Verder worden extra controles gehouden en gaan experts in gesprek met de inwoners en ondernemers over de eventuele risico's. Denk daarbij aan inbraken of diefstallen en risico's bij het verhuren van ruimten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer