Adema: 'Vraag naar biobased moet komen vanuit de markt'

Demissionair landbouwminister Piet Adema wil vezelteelten en het gebruik van vezels als biobased bouwmateriaal stimuleren. Volgens hem is daarvoor wel enige opschaling nodig en moet het voor boeren aantrekkelijk genoeg zijn om te verbouwen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit trekt 200 miljoen euro uit het Klimaatfonds om de complete keten mee te krijgen in deze transitie.

Adema%3A+%27Vraag+naar+biobased+moet+komen+vanuit+de+markt%27
© Job Hiddink

'De vraag naar biobased bouwmaterialen zal vooral vanuit de markt moeten komen', zei Adema maandag bij een werkbezoek aan vezelhennepverwerker HempFlax in het Groningse Oude Pekela. 'Tijdens de onderhandelingen in het Landbouwakkoord spraken we over duurzame verdiencapaciteit voor boeren. Vezelhennep is zo'n gewas dat daaraan kan bijdragen', benadrukt de demissionair landbouwminister.

'Die 200 miljoen euro willen we in samenspraak met de sector zo efficiënt mogelijk inzetten om te zorgen dat biobased meer van de grond komt', vervolgt Adema. Volgens hem is de hele keten nodig om voldoende marktvraag te realiseren.


HempFlax-directeur Mark Reinders (links) geeft demissionair landbouwminister Piet Adema uitleg over hennepvezels.
HempFlax-directeur Mark Reinders (links) geeft demissionair landbouwminister Piet Adema uitleg over hennepvezels. © Job Hiddink

'We willen het gebruik van biobased bouwmaterialen opnemen in het Bouwbesluit, zodat het verplicht wordt dat een bepaald percentage van een nieuw gebouw bestaat uit biobased grondstoffen. Daarbij willen we die percentages langzaam laten groeien.'


Opschaling nodig

Adema ziet dat meerdere grote bouw- en ontwikkelbedrijven, zoals Ballast Nedam, volop inzetten op circulair dan wel biobased bouwen. 'Zij zien daar toekomst in. Daarom moeten we de vraag aan de voorkant stimuleren en zorgen dat het ook betaalbaar is voor de eindgebruiker. Daarvoor is schaal nodig, want dan kan het ook weer goedkoper worden', legt hij uit.


'De capaciteit voor het verwerken van meer hennepvezels is aanwezig', bevestigt HempFlax-directeur Mark Reinders. 'Laten we die maximumcapaciteit dan ook benutten en stimuleer inderdaad de vraag, want dan volgt vanzelf het aanbod.' In het Bouwbesluit moet voor nieuwbouw een soort 'bijmengverplichting' komen voor biobased bouwmaterialen, is zijn overtuiging.


Demissionair landbouwminister Piet Adema mocht maandag een stukje meerijden op de oogstmachine met loonwerker Alric Stevens in het Groningse Wildervank.
Demissionair landbouwminister Piet Adema mocht maandag een stukje meerijden op de oogstmachine met loonwerker Alric Stevens in het Groningse Wildervank. © Job Hiddink

Adema kan zich goed vinden in de woorden van Reinders. 'We hoeven niet per se ergens anders opnieuw te beginnen met het opbouwen van ketens, maar kunnen aansluiten op dat wat al bestaat. HempFlax is een van die verwerkers en heeft ook schaalgroei nodig om zijn producten meer competitief weg te kunnen zetten in de markt', stelt hij.


Past goed in bouwplan

Voorafgaand aan de rondleiding door de HempFlax-fabriek bezocht de demissionair landbouwminister een vezelhennepperceel in het Groningse Wildervank. Daar vroeg hij aan aanwezige vezelhenneptelers onder meer naar hun argumenten voor het telen van het gewas. Bij akkerbouwer Otto Willem Eleveld in het Drentse Hooghalen past vezelhennep uitstekend in het bouwplan. 'Het is een duurzaam en mooi gewas en je hebt geen last van ziekten en plagen. Ook het onkruid verstikt.'


Oogst van vezelhennep.
Oogst van vezelhennep. © Job Hiddink

Volgens directeur Jaap Lingbeek van Schoorlemmer Landbouw in Nieuwe Pekela is vezelhennep wat betreft saldo concurrerend met graangewassen. 'Daarnaast heeft het wat betreft voeding genoeg aan een basisgift met 130 kilo stikstof uit organische mest.'Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer