Verzekeraars ontvingen vooral meldingen van droogteschade

De meldingen die tot dusver dit groeiseizoen zijn binnengekomen bij verzekeringsmaatschappijen betreffen vooral droogteschade. Dat gaven verzekeraars Agriver en Vereinigte Hagel donderdag aan op de Landelijke Uiendag in het Zeeuwse Colijnsplaat.

Verzekeraars+ontvingen+vooral+meldingen+van+droogteschade
© Job Hiddink

Verzekeringsadviseur Piet van Aalst van Agriver ontving in juni meerdere meldingen van droogteschade verspreid over Nederland. Het betrof volgens hem vooral aardappel- en uienpercelen die niet of bijna niet meer te redden vielen. 'Maar tot dusver is het een redelijk gemiddeld jaar wat betreft aantal schademeldingen. Dit jaar werd het ook pas later droog, vorig jaar al in april. Toen kregen we meer meldingen.'

Agriver kreeg tijdens de regenperiode een paar weken geleden vooral meldingen vanuit het Zeeuwse eiland Noord-Beveland en teeltgebieden in Noord-Nederland. Van Aalst: 'Het betrof naast aardappel- en uienpercelen enkele peenpercelen. Vanuit het midden en oosten van het land was het aantal schadeclaims minder.'

Begin juli raasde de storm Poly over Nederland. Agriver kreeg als gevolg daarvan melding van twee verzopen percelen in het noorden van het land. Later volgden nog twee schadeclaims vanwege schot ofwel doorwas in wintertarwe.


Taxatie vlak voor oogst

Manuel Bogaert, buitendienstadviseur bij Vereinigte Hagel, schetst een soortgelijk beeld. Hij zegt dat taxateurs de schade aan de gewassen nu aan het opnemen zijn. De definitieve taxatie van de totale volgt vlak voor de oogst. 'Het gebeurt best vaak dat akkerbouwers schade claimen en dat vlak voor de oogst de schade toch blijkt mee te vallen', legt hij uit. 'Dan trekken ze de claim alsnog in.'

Dit groeiseizoen valt het Bogaert vooral op dat de buien lokaal extreem zijn. 'Soms kregen we een melding van hevige wateroverlast op een bepaald perceel, terwijl er een kilometer verderop niets aan de hand was. Deze verschillen worden naar mijn idee ieder jaar groter.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer