Effect droogte op Spaanse landbouw wordt steeds groter

De aanhoudende droogte in Spanje begint steeds meer zijn tol te eisen voor de landbouwsector. Eerder was de droogte met name een probleem voor regengewassen in het zuiden en midden van het land, nu breidt de problematiek zich verder uit.

Effect+droogte+op+Spaanse+landbouw+wordt+steeds+groter
© Pixabay

Dat stelt het ministerie van LNV in een bericht over de situatie in Spanje. De twee belangrijkste gewassen voor de Spaanse economie, druiven en olijven, zullen dit seizoen een aanzienlijk mindere opbrengst hebben. De druivenoogst begint eerder dan normaal en levert naar verwachting 10 tot 15 procent minder op dan vorig jaar, toen de oogst ook al niet zo goed was.

Maar dat valt nog mee in vergelijking met de olijvensector, die vreest voor 50 procent minder opbrengst dan verwacht. De extreme droogte van de laatste twee seizoenen en de exorbitante stijging van de productiekosten brengen de levensvatbaarheid van de bedrijven ernstig in gevaar.


Eerder werd al duidelijk dat de Spaanse graanoogst slecht zou zijn. Volgens de voorlopige resultaten van het ministerie van Landbouw eindigde het graanseizoen 2022/2023 met een invoer van meer dan 19 miljoen ton door een slechte eigen oogst.


375 miljard euro

De voorspellingen voor de langere termijn zijn niet positief voor Spanje. De Spaanse landbouw kan volgens een studie van kredietbeoordelaar Scope Ratings tussen 2030 en 2050 17,5 procent van zijn inkomen verliezen door de droogte. Dit is het equivalent van 375 miljard euro.

'Het is een probleem dat we niet realistisch aanpakken, ook al gebeurt het al en we zien de gevolgen ervan', zegt onderzoeker Fernando Valladares van het Nationaal Museum voor Natuurwetenschappen. Een van de meest zichtbare effecten van klimaatverandering in Spanje is de impact op het beschikbare water . 'Klimaatverandering laat ons zonder water zitten. Niet alleen doordat het wat minder regent, maar ook doordat er vaak stortregens zijn en je daar minder gebruik van kunt maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer