Neerslagtekort daalt flink door regen

Vanwege de neerslag in Nederland en in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas neemt de waterbeschikbaarheid sinds half juli toe. De verwachting is dat de situatie in Nederland de komende weken verder verbetert. Dat blijkt uit de Droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW).

Neerslagtekort+daalt+flink+door+regen
© Twan Wiermans

Waar de waterbeschikbaarheid in het land toeneemt, neemt de waterbehoefte tegelijkertijd af. Dankzij het wisselvallige weer zal de afvoer van zowel de Rijn als de Maas de komende week stijgen tot waarden rond of boven gemiddeld voor de tijd van het jaar, meldt WMCN-LCW.

Door het dalende gemiddelde neerslagtekort is het vochtgehalte van de toplaag in heel Nederland verbeterd. Verder stijgen ook de grondwaterstanden, al zijn ze nog niet overal op normaal niveau. Maar bijvoorbeeld op de hoge zandgronden lijken de lage grondwaterstanden zich door de recente neerslag zich wat te herstellen.


Normale zomerpeil

Wel blijven veel maatregelen voorlopig van kracht, zoals onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater bij waterschap Rijn en IJssel en waterschap Vallei en Veluwe. Toch worden er ook maatregelen afgeschaald. Zo gaan het IJsselmeer en Markermeer terug naar het normale zomerpeil.


Het KNMI meldt dat er in de maand juli lokaal meer dan 150 millimeter neerslag is gevallen. Het meteorologisch instituut voorspelt dat het tot 10 augustus sterk wisselvallig blijft in beide stroomgebieden. Van tijd tot tijd valt er neerslag. Na 10 augustus lijkt de invloed van hogedrukgebieden groter te worden. Gevolg hiervan is een overgang naar een droger weertype met meer zon en hogere temperaturen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer