'Wij vleesveehouders zullen het zelf moeten doen'

Ik val maar meteen met de deur in huis. Wat wij als LTO-vakgroep Vleesveehouderij willen? Ons Nederlands rundvlees voor de Nederlandse consument voor een eerlijke Nederlandse prijs.

%27Wij+vleesveehouders+zullen+het+zelf+moeten+doen%27
© Dirk Hol

Nederlands rundvlees is van hoge kwaliteit en op een diervriendelijke manier geproduceerd. Voor onze eigen Nederlandse consument, die dat koopt via supermarkten, horeca, foodservice of huisverkoop. Voor een eerlijke Nederlandse prijs waarmee wij worden beloond voor onze inspanningen en worden betaald voor de gemaakte kosten. Zo willen wij onze mooie vleesveehouderij voor nu en in de toekomst mogelijk maken. Boer zijn en boer blijven.

Natuurlijk zijn er naast de opbrengst van vlees nog andere inkomsten. Denk aan het beheer en onderhoud van landschap en natuur. Dat zal zeker nog belangrijker worden. Of denk aan gelden via ecoregelingen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Specifiek voor de vleesveehouderij willen wij al jaren een beloning voor weidegang en kalf bij de koe. Twee punten die dit kabinet ook graag wil. Dus dachten wij dat er nu een kans van slagen was. Maar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ziet dit niet zitten. Met als argument: 'Wat al goed is, hoeven we niet apart via het GLB te ondersteunen.' Alsof het ons geen moeite kost om dit allemaal mogelijk te maken. Alsof er geen dreiging is van de wolf die mogelijk een deel van ons vee uit de wei jaagt. Ik ben hier boos over. Maar we geven niet op en blijven gaan voor beloning van weidegang en kalf bij de koe.

We zullen zelf ons Nederlands rundvlees bij de Nederlandse consument moeten brengen om er dan een eerlijke Nederlandse prijs voor te krijgen

John van Can, waarnemend voorzitter LTO-vakgroep Vleesveehouderij

Dit soort ervaringen maakt voor mij één ding duidelijk: we zullen het zelf moeten doen. We zullen zelf ons Nederlands rundvlees bij de Nederlandse consument moeten brengen om er dan een eerlijke Nederlandse prijs voor te krijgen. Als Nederlandse vleesveehouderij lopen we hierin al voor. Met een paar sterke integraties. Met eigen merken, denk aan Natuurvlees. Met vleesveehouders die doen aan huisverkoop. Individuele vleesveehouders, vleesveehouders die samenwerken en samenwerking in de keten.

Als LTO-vakgroep Vleesveehouderij ondersteunen we vleesveehouders daarin via onder meer de Vleesvee Academie. De belangstelling daarvoor groeit nog steeds. Een goede zaak. Er gebeurt dus al veel, maar er is ook nog veel meer mogelijk. En nu aan de slag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer