Handelsomzet CNB boven verwachting door gestegen bollenprijzen

De handelsomzet van de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) in het Zuid-Hollandse Lisse ligt duidelijk hoger dan het percentage waar in de vaststelling van de begroting voor boekjaar 2023/2024 rekening mee is gehouden. De hogere omzet komt vooral door gestegen bollenprijzen.

Handelsomzet+CNB+boven+verwachting+door+gestegen+bollenprijzen
© Marcel Berendsen

In de vaststelling van de begroting, die de organisatie van de marktplaats voor de handel in bloembollen, knollen en vaste planten twee maanden geleden heeft opgesteld, is uitgegaan van een 10 procent lagere handelsomzet dan in boekjaar 2022/2023. Dat lijkt vandaag de dag iets te negatief te zijn geweest. 'Op dit moment ligt de handelsomzet voor boekjaar 2023/2024 net iets onder die van het afgelopen seizoen', schrijft Paul Peters, manager bemiddeling bij CNB.

Wat de exacte handelsomzet voor boekjaar 2022/2023 is, kan Peters nog niet zeggen. Hij meldt dat de organisatie in de afrondende fase van het jaarverslag zit. In boekjaar 2021/2022 behaalde CNB een bemiddelingsomzet van 316,7 miljoen euro. Een stijging van 20 procent in vergelijking tot één jaar eerder én een record. Het resultaat voor aftrek van belastingen kwam dat jaar uit op 1,7 miljoen euro.


Tekorten in voorjaarsbloeiers

Wat Peters wel kan zeggen, is dat de handelsomzet vooral boven verwachting scoort door de gestegen bloembollenprijzen. De tekorten in voorjaarsbloeiers en de verwachte tekorten in de zomerbloeiers liggen hieraan ten grondslag, schrijft de bemiddelaar in een nieuwsbericht op de website van CNB. 'Dat het groeiseizoen in de voorjaarsbloeiers tegenviel, hadden we verwacht. De omvang van het effect hiervan blijkt nu groter dan we hadden ingeschat.'

De flinke afzwaaiers in leveranties maken het voor de kopers ook lastig om orders uit te voeren, vult Peters aan. 'Dat is natuurlijk frustrerend. Voor ons als bemiddelaars proberen we daar nu zo goed als mogelijk oplossingen voor te vinden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer