Omzet CNB daalt 5 procent

De handelsomzet van de Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) is in boekjaar 2020-2021 met 5 procent gezakt naar 261 miljoen euro. De winst voor belasting steeg van 0,9 miljoen naar 1,4 miljoen euro.

Omzet+CNB+daalt+5+procent
© Han Reindsen

Uit het jaarverslag van de CNB blijkt de omzet met lelies te zijn gedaald van 81,5 miljoen naar 76,1 miljoen euro. Die van tulp nam af van 84,3 miljoen naar 74,9 miljoen euro. 'Het handelsseizoen van beide bolsoorten had een stroef en moeizaam verloop en zette prijzen onder druk', stelt directeur Leo van Leeuwen. Dat was te wijten aan corona.

De omzet uit bemiddeling en het koelen zijn ook lager uitgevallen dan in het voorgaande verslagjaar. Klanten van CNB waren terughoudend om voorraden te nemen, waardoor de verdiensten met koelen en prepareren van 6,1 miljoen naar 5,9 miljoen euro terugliepen. Van Leeuwen merkt op dat de verwachte kosten van debiteuren die niet kunnen betalen, in het afgelopen boekjaar zijn uitgebleven.


Restitutie

Omdat de winst van het bedrijf hoger is dan in het voorgaande verslagjaar, is restitutie mogelijk. CNB keert 7 procent van de betaalde provisie aan de leden uit. De solvabiliteit van CNB is van 62 naar 57 procent gezakt. Het aantal leden van de coöperatie ging terug met drie naar 1.282.

Tijdens het coronajaar heeft CNB een pas op de plaats gemaakt als het gaat om de investeringen. Wel heeft het bedrijf een digitale inhaalrace achter de rug, zegt Van Leeuwen. Inmiddels heeft CNB in het Noord-Hollandse Bovenkarspel het investeringsprogramma weer opgepakt.


Positief gestemd

Over het lopende boekjaar 2021-2022 is de directeur positief gestemd. 'De reeds geschreven omzet stevent af op 300 miljoen euro en de gerealiseerde omzet ligt al ruim voor op begroting. Waar vorig jaar werd gevreesd dat bollen, vaste planten en voorraden onverkocht zouden blijven, zijn producten voor oogst 2021 grotendeels al verkocht.' De geschreven bemiddelingsomzet is bijna 100 procent groter dan in het afgelopen boekjaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer