Van der Plas en Omtzigt stellen Kamervragen over niet legaliseren aantal PAS-melders

Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt (Omtzigt) stellen Kamervragen aan demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof, nu blijkt dat de overheid ten minste 259 PAS-melders niet wil legaliseren. Vrijdag werd bekend dat ook het CDA Kamervragen stelt.

Van+der+Plas+en+Omtzigt+stellen+Kamervragen+over+niet+legaliseren+aantal+PAS%2Dmelders
© John Lamers

Volgens het NRC hoeven ten minste 259 boerenbedrijven zonder vergunning, in tegenstelling tot eerder gewekte verwachtingen, niet te rekenen op hulp van het Rijk. Zij moeten zelf stikstofruimte kopen of minder dieren houden, anders riskeren zij boetes. Volgens de krant zijn er in Nederland bijna 2.500 boerenbedrijven, de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)-melders, die op dit moment deels zonder vergunning worden gerund.

Van der Plas en Omtzigt herkennen zich in de beloftes van het Rijk om PAS-melders te helpen. Een deel blijkt daar nu toch niet voor in aanmerking te komen. Dat blijkt uit interne stukken van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die vorige week zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet open overheid.


De bedrijven die niet in aanmerking komen voor legalisatie, zo'n 40 procent van alle tot nu toe 600 onderzochte bedrijven, voldoen volgens het ministerie niet aan de hiervoor gestelde criteria. Zo moet hun stikstofuitstoot onder een bepaalde drempel- en grenswaarde blijven en moet de bedrijfsuitbreiding in gang zijn gezet tussen 2015 en 2019, en niet daarvoor.


'Vertrouwen weg'

Hoe kunnen boeren en burgers de overheid op deze manier vertrouwen nu ze geen hulp krijgen, vragen Van der Plas en Omtzigt zich af. Zij stellen zichzelf ook de vraag wie het besluit tot het niet verlenen van hulp heeft genomen en wanneer en of dit besluit met de Tweede Kamer is gedeeld.

Ook zou Van der Wal 'geen goed beeld' hebben van het werkelijke aantal bedrijven dat uiteindelijk niet in aanmerking komt voor hulp van het Rijk, meldt NRC. De twee Kamerleden willen van de minister weten wanneer dat beeld helder kan zijn en welke oorzaken aan deze onduidelijkheid ten grondslag liggen.

Verder zijn Van der Plas en Omtzigt benieuwd naar onder meer het aantal ondernemers dat in de ogen van het ministerie bewust een foute PAS-melding heeft gedaan en wat zij verzwegen en/of onjuist zouden hebben ingediend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer