Bodemprocedure waarschijnlijk nu rechter niet via kort geding over Aerius oordeelt

Een kort geding is niet het juiste instrument om te oordelen of de Aerius Calculator geschikt is voor het beoordelen van natuurvergunningen. Dat oordeelt de rechter in Den Haag in een zaak die is aangespannen door Stichting Stikstofclaim. Die stichting gaat zo goed als zeker een bodemprocedure starten.

Bodemprocedure+waarschijnlijk+nu+rechter+niet+via+kort+geding+over+Aerius+oordeelt
© Pixabay

De stichting had samen met de eigenaren van een varkenshouderij geëist dat het gebruik van de Aerius Calculator bij het beoordelen van natuurvergunningen zou worden opgeschort. Volgens Stikstofclaim is het rekenmodel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet geschikt om de stikstofdepositie van individuele uitstoters te berekenen. Daarvoor bevatten de uitkomsten van het model volgens Stikstofclaim-voorzitter John Spithoven 'te veel gerede wetenschappelijke twijfel'.


De overheid stelt dat er voor het afgeven van vergunningen geen alternatief voorhanden is. De rechter oordeelt dat een kort geding niet de juiste manier is om een 'uitvoerig debat over de wetenschappelijke waarde van de Aerius Calculator' te houden. Daarvoor is een veel uitgebreidere bodemprocedure nodig. Ook de rechtbank vindt dat de eisers niet hebben aangetoond dat er betere alternatieven zijn die snel ingevoerd kunnen worden.

In het vonnis wijst de rechter er tevens op dat een regeling als deze, die door een minister is vastgesteld, alleen in een kort geding kan worden doorgestreept als 'onmiskenbaar' als die juridisch onhoudbaar is. Dat is hier niet het geval.


Bodemprocedure

Spithoven vindt het jammer dat de rechter de vergunningverlening met Aerius niet tijdelijk 'on hold' heeft gezet, zoals de stichting had gevraagd. Ook constateert hij dat de rechter geen inhoudelijk standpunt heeft ingenomen. Spithoven is blij dat de rechter de Stichting wel ontvankelijk vindt om deze zaak aan te spannen. Daarom acht hij het logisch om een bodemprocedure te starten, al wil hij dit nog met het bestuur bespreken voordat de stichting deze zaak in gang zet.

Het nadeel van een bodemprocedure is dat het veel tijd in beslag neemt. Dat is ook direct een bezwaar van Spithoven. 'De economie gaat op slot. We komen op een punt dat elke uitkomst van Aerius niets brengt omdat er gerede wetenschappelijke twijfel over de uitkomst is. Maar de overheid schrijft het voor.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer