Kort geding tegen staat om stopzetten Aerius-model

Stichting Stikstofclaim daagt de Nederlandse staat voor de rechter. Met een kort geding wil de organisatie ervoor zorgen dat het huidige stikstofrekenmodel Aerius 'in de wacht' wordt gezet. Volgens de organisatie ontbreekt de wetenschappelijke basis voor het rekenmodel.

Kort+geding+tegen+staat+om+stopzetten+Aerius%2Dmodel
© Twan Wiermans

Het stikstofrekenmodel Aerius wordt gebruikt om bij vergunningverlening te berekenen hoeveel stikstof door activiteiten neerslaat in Natura 2000-gebieden. De uitkomst wordt meegenomen in de verlening van een vergunning. Zoals voor een natuurvergunning als een boer zijn stal wil uitbreiden of als Rijkswaterstaat de snelweg wil verbreden. Onterecht, vindt de stichting, omdat het model 'geen benadering van de realiteit' zou zijn.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit liet eerder aan de stichting weten dat ze het gebruik van Aerius niet gaat opschorten. Het rekenmodel zou voldoen aan de juridische eisen.


De systematiek is de 'best beschikbare' en komt overeen met de huidige stand van 'wetenschap en techniek', reageert waarnemend directeur-generaal Landelijk gebied en Stikstof Erik Jan van Kempen. Ook wijst hij er in de brief aan Stikstofclaim op dat Aerius slechts een ondersteunend instrument is in de vergunningverlening. Daarmee stoppen lost volgens hem het probleem in de natuur niet op.


Kritiek niet afgenomen

Het rekenmodel is geleverd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De betrouwbaarheid van het systeem wordt ook door LTO Nederland bestreden. Het Adviescollege Meten en Berekenen Stikstof, eveneens bekend als de commissie-Hordijk, was in 2020 ook kritisch. Dit college, aangesteld door het kabinet, zei dat het model nog niet geschikt was voor vergunningverlening. In de nieuwe versies van het model zijn inmiddels diverse aanpassingen gedaan, maar daardoor is de kritiek vanuit de sector niet afgenomen.

Het kort geding dient op 28 februari bij de rechtbank in Den Haag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer