Vee weiden over de grens gemakkelijker

Het wordt makkelijker om vee tijdelijk over de grens te laten weiden. Landbouwminister Piet Adema tekende daarvoor twee Benelux-besluiten. Aanvullend zijn er ook afspraken gemaakt over het tijdelijk weiden van vee in Duitsland en Frankrijk. Nederland is op dit moment voorzitter van de Benelux.

Vee+weiden+over+de+grens+gemakkelijker
© Job Hiddink

Grensbeweiding is het tijdelijk laten grazen van dieren – runderen, schapen en geiten – in een weide over de grens. Met het nieuwe besluit hierover zijn Benelux-regels vastgesteld in overeenstemming met de nieuwe EU-dierengezondheidswetgeving.

Tegelijkertijd is sprake van een administratieve vereenvoudiging voor veehouders. Ze hoeven geen bijkomende administratieve procedures te doorlopen om hun vee in het buurland te laten grazen binnen de Benelux.

Risico's beperken

Sinds de jaren negentig bestaan er Benelux-regels die het grazen van dieren over de grens regelen. Enerzijds zijn deze regels bedoeld om het risico op het overdragen, verspreiden of uitbreken van dierziekten naar de buurlanden tot een minimum te beperken. Zo hebben de veehouders een meldingsplicht, moeten ze de dieren vooraf aan een gezondheidscontrole onderwerpen en indien nodig laten vaccineren.

Anderzijds volgen de regels de EU-ontwikkelingen rond garanties over dierenwelzijn, die in de Benelux van hoogstaand niveau zijn. Dierenwelzijn en de bescherming van de voedselketen staan prominent op de Benelux-agenda. Dit blijkt uit het terugkerende overleg tussen de Chief Veterinary Officers (hoofden van de veterinaire diensten) van de drie Benelux-landen. Ze houden elkaar up-to-date over ontwikkelingen in hun land en trekken gezamenlijk op binnen Europa. Door de goede contacten vinden de veterinaire diensten elkaar ook snel bij crises.

Duitsland en Frankrijk zijn ook actief bij dit overleg betrokken. Inhoudelijk werden beide Benelux-Besluiten ook gebruikt om met Frankrijk en Duitsland gelijkaardige bilaterale akkoorden te sluiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer