Export rund- en kalfvlees daalt, meer runderen naar Turkije

In het eerste kwartaal van 2023 is de productie van rundvlees met 3,7 procent gedaald. Ondanks een vijf procent hogere levende export naar Turkije zal de totale export van rund- en kalfvlees dit jaar met vijf procent dalen, blijkt uit de analyse van de experts van de Europese Unie.

Export+rund%2D+en+kalfvlees+daalt%2C+meer+runderen+naar+Turkije
© Twan Wiermans

In 2022 daalde de productie van rund en kalfsvlees in de EU met 2,6 procent. Dat was flink meer dan de verwachte 0,6 procent. In Duitsland daalde de productie met 8 procent en ook in het andere grote rundvleesproducerende land, Frankrijk was er met 4 procent sprake van een flinke daling. Wel steeg de productie in 2022 in Spanje met 2 procent en in Ierland met 4,5 procent.

Het derde jaar op rij daalde vorig jaar de zoogkoeien. In 2022 met 240.000 dieren, dat is minus 2,3 procent. De daling van het aantal melkkoeien was met 0,6 procent echter lager dan verwacht. Ook doordat er 2,2 procent minder mannelijke dieren tussen de 1 en 2 jaar oud waren werd in 2023 een daling van het aantal runderlachtingen verwacht.

In het eerste kwartaal van 2023 daalt de rundvleesproductie volgens de EU-cijfers met 3,7 procent. Dit komt met name door veel minder slachtingen in Italië. Met name door het openstellen van de Turkse grens steeg de levende export van runderen wel met vijf procent. Alles bij elkaar verwachten de marktexperts nu een totale daling van de rund- en kalfsvleesproductie, inclusief levende export van 1,8 procent dit jaar.


Hoog prijsniveau belemmert export

De dalende productie zorgt voor een hoog prijsniveua. De EU ondervindt hierdoor meer concurrentie op de hoogwaardige exportmarkten. De verwachting is dat dit het hele jaar zo zal blijven. Daarom verwachten de marktexperts nu een daling van de export naar derde landen met vijf procent, terwijl ze dit voorjaar nog maar een kleine daling of stabiliseren verwachtten.

Het hog prijsniveau heeft ook invloed op de consumptie van rund- en kalfsvlees. De verwachting is dat de totale consumptie uitkomt op zo'n 10 kilo per hoofd van de bevolking en daarmee 1,7 procent lager is dan vorig jaar. De lagere concumptie komt door minder aankopen en het switchen naar andere vleessoorten, ook in de buitenshuis consumptie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer