Lage productie varkensvlees leidt tot hoge prijzen in EU

De productie van varkensvlees in de Europese Unie (EU) is in het eerste kwartaal van dit jaar met 7,7 procent gedaald. De prijzen liggen mede hierdoor op een historisch hoog niveau, melden marktanalisten van de EU.

Lage+productie+varkensvlees+leidt+tot+hoge+prijzen+in+EU
© Koos Groenewold

Uit de kortetermijnverwachting van de marktanalisten blijkt dat de varkensvleesprijzen in juni 30 procent hoger liggen dan in juni 2022. Ten opzichte van januari 2022 is er sprake van een prijsstijging met 21 procent.

Die stijgingen komen door een door de flinke daling van de productie van varkensvlees in de eerste drie maanden van dit jaar. Voor het hele jaar verwacht de EU een licht herstel, maar de productie zal dit jaar toch nog 5,5 procent lager uitvallen dan vorig jaar. Vorig jaar was er sprake van een daling van de productie met 5,6 procent.


Consumptie daalt

De vraag naar varkensvlees blijft hoog en is daarmee hoger dan eerder was voorspeld. Maar door het lagere aanbod van varkensvlees verwachten de marktanalisten dat de consumptie van varkensvlees per hoofd van de bevolking met 4,5 procent daalt naar 30,4 kilo. Vorig jaar nam de consumptie met 2,8 procent af naar 31,8 kilo per hoofd van de bevolking.

De EU-marktanalisten hadden overigens bij de eerste prognose voor dit jaar een daling van de varkensvleesconsumptie met 5,9 procent voor dit jaar voorzien. Het kan zijn dat dit toch nog wordt waargemaakt. Door de hoge prijzen zouden consumenten kunnen overstappen naar met name pluimveevlees. Maar vooralsnog is dat nog niet zo en is de verwachte daling bijgesteld naar 4,5 procent.


Prijs belemmert export

De hoge varkensvleesprijzen in de EU belemmeren de export van varkensvlees naar derde landen. De verwachting is dat de export naar China die vorig jaar al met 50 procent kromp, verder afneemt. Vorig jaar kromp de totale export met 16 procent, doordat een deel van de dalende export naar China werd gecompenseerd door een stijgende export naar Japan (+23 procent), de Filipijnen (+21 procent), Zuid-Korea (+12 procent) en Australië (+19 procent).

Dit jaar verliest de EU weer een deel van de markten in Australië, de Verenigde Staten en de Filipijnen door een sterkere prijsconcurrentie met grote exporteurs als Brazilië en de Verenigde Staten. Nu wordt een krimp van 12 procent van de export verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer