Europese boerenkoepel: 'Mercosur is achterhaalde overeenkomst'

De Europese koepel van agrarische organisaties Copa-Cogeca noemt het Mercosur-handelsverdrag tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen 'een achterhaalde overeenkomst die ver afstaat van de boer-tot-bordambities'.

Europese+boerenkoepel%3A+%27Mercosur+is+achterhaalde+overeenkomst%27
© Twan Wiermans

Volgens de organisatie is er sinds het principeakkoord over Mercosur in 2019 veel veranderd in de wereld als gevolg van de corona-epidemie, de oorlog in Oekraïne en de afspraken in de Europese Green Deal. Het maakt Mercosur achterhaald in de ogen van de landbouworganisaties.

Copa-Cogeca benadrukt dat internationale handel wordt ondersteund, mits deze eerlijk, evenwichtig en transparant is. Daarom vraagt de organisatie zich af of de Europese Commissie van plan is om ook in de Mercosur-landen een natuurherstelwet voor te stellen en of de ambitie van 50 procent minder gewasbeschermingsmiddelengebruik daar ook kan worden opgelegd. Ook worden er vraagtekens gesteld bij de verschillen in normen voor dierenwelzijn.


'Er gaapt een steeds groter wordende kloof tussen de klimaat- en duurzaamheidsdoelstellingen van de EU in verband met de landbouwsector en waarvoor zij bereid is de ogen te sluiten als het gaat om handelsovereenkomsten', stelt de koepel.


Protest

Op het plein voor het Europees Parlement in Brussel hebben dinsdag tientallen betogers gedemonstreerd tegen het Mercosur-akkoord. Dat deden ze voorafgaand aan de tweedaagse Europese topconferentie met de gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten.

De demonstranten betoogden dat die verdragen 'ten koste gaan van respect voor de ecologische grenzen van de planeet, fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, werkgelegenheid en dierenwelzijn', aldus Entraide et Fraternité, een Franstalige rooms-katholieke organisatie die zich inzet voor internationale rechtvaardigheid en broederlijk delen. Daarnaast liggen deze handelsakkoorden volgens hen aan de basis van heel wat mensenrechtingenschendingen in Zuid-Amerika.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer