Frankrijk: EU-Mercosur niet beetje aanpassen maar fors wijzigen

De Franse president Emmanuel Macron heeft deze week bij zijn bezoek aan de grote landbouwbeurs in Parijs nogmaals gezegd dat het handelsverdrag met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen pas kan worden geratificeerd als die landen zich ook moeten gaan houden aan dezelfde milieuregels die voor de Europese landbouw gelden.

Frankrijk%3A+EU%2DMercosur+niet+beetje+aanpassen+maar+fors+wijzigen
© Europese Unie

'Als er beperkingen worden opgelegd aan onze producenten, dan moeten we ze opleggen aan het voedsel dat we importeren', benadrukte Macron. Franse landbouwproducenten vrezen dat de komst van Zuid-Amerikaanse producten op de EU-markt, waarvoor minder strenge klimaatnormen gelden, gevolgen kan hebben voor hun eigen bedrijfstak.

Volgens de Franse president is ratificatie van het Mercosur-verdrag 'niet mogelijk als zij de klimaatovereenkomsten van Parijs niet respecteren. Die benadering zou erop neerkomen dat Frankrijk geen genoegen neemt met een of ander 'inlegvelletje' in de huidige verdragstekst, maar dat er daadwerkelijk opnieuw moet worden onderhandeld.


Eerder zei Eurocommissaris Frans Timmermans na een bezoek aan Brazilië dat als de twee continenten erin slagen de ontbossing van de Amazone een halt toe te roepen, de overeenkomst in juli kan ondertekend. In Brussel wordt verwacht dat de EU deze week met een bekendmaking komt over de status van het Mercosur-verdrag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer