Nieuwe Braziliaanse president wil Mercosur vlottrekken

De onderhandelingen over de Mercosur-overeenkomst tussen de Europese Unie en Zuid-Amerikaanse landen kunnen als het aan de nieuwe Braziliaanse president Lula da Silva ligt binnenkort worden hervat.

Nieuwe+Braziliaanse+president+wil+Mercosur+vlottrekken
© Flickr.com

Op een persconferentie in Montevideo, de hoofdstad van buurland Uruquay, pleitte Da Silva (foto) voor meer vrijhandel tussen de EU en vijf Zuid-Amerikaanse landen.


De recente regeringswisseling in Brazilië heeft bij de Europese Commissie nieuwe hoop gewekt op afronding van de handelsovereenkomst met de vier Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen.

De Commissie moet nog wel wat werk verrichten om alle EU-lidstaten achter het verdrag te krijgen. In Nederland heeft een meerderheid in de Tweede Kamer het verdrag al eens verworpen. De reden daarvoor was vooral het ontbreken van duurzaamheidseisen in het verdrag, zoals een stop op het kappen van regenwouden.

Om die reden zijn ook Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië, Slowakije en Luxemburg tegen. Zij zien te grote concurrentienadelen voor de Europese agrarische sector door het ontbreken van een gelijk speelveld.


Kansen voor verdrag

De Braziliaanse president is bereid om die ongelijkheid deels weg te nemen. Onder meer door een verbod op de bomenkap op te nemen in het Mercosur-verdrag. EU-commissaris voor Handel Vladis Dombrovkis ziet nu ook weer kansen van slagen voor het verdrag, liet hij afgelopen week aan het Europarlement weten.


Ook voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is voorstander van het verdrag. Zij dringt aan op toenadering tot democratieën met vergelijkbare waarden sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de verschuiving in de geo-politieke verhoudingen.

In 2019 werd er na 20 jaar onderhandelen een verdragen gesloten met de Mercosur-landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay. EU-lidstaten moeten deze afspraken nog wel ratificeren. In dat proces is de klad gekomen. Mocht de deal uiteindelijk rond komen dan ontstaat er tussen de EU en de vier landen een gezamenlijk markt van 780 miljoen mensen.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer