Uireka krijgt vervolg voor periode van drie jaar

Uireka, het gezamenlijke onderzoeksprogramma van en voor de Nederlandse uiensector, krijgt met steun van de provincies Zeeland en Flevoland een vervolg voor de periode 2023 tot en met 2025.

Uireka+krijgt+vervolg+voor+periode+van+drie+jaar
© Marcel Berendsen

Daarmee is Uireka 3.0 een feit, meldt Gijsbrecht Gunter deze week in een nieuwsbrief van Holland Onion Association (HOA). Naast voorzitter van HOA is hij ook voorzitter van Uireka. Het ketenproject, waarin de hele uiensector participeert, is ontstaan in 2017. Het doel is om met een gezamenlijk onderzoeksprogramma de kwaliteit van de Nederlandse ui te verbeteren en de teelt in Nederland duurzamer en weerbaarder te maken.

Naast de bijdragen van Zeeland en Flevoland wordt bijna 80 procent van het onderzoeksprogramma door de uiensector zelf gefinancierd. Gunter stelt in een reactie dat Nederland en de teelt van uien bij elkaar horen. Volgens hem is het uiengewas inmiddels een belangrijk onderdeel van het bouwplan voor akkerbouwers in diverse teeltgebieden. 'Met Uireka proberen we samen de teelt van uien in Nederland volhoudbaar te maken.'


Teelt onder druk

Tegelijk constateert Gunter dat de uienteelt wereldwijd onder druk staat vanwege de klimaatverandering. Hij schrijft dat de gevolgen van de grotere kans op extreme neerslag, afgewisseld met langere perioden van droogte en hitte, nadelig zijn voor de opbrengsten van uien. Met name in Zeeland zijn de gevolgen hiervan al merkbaar vanwege een tekort aan zoetwater, toenemende verzilting en ziektedruk. Binnen Uireka wordt voor deze uitdagingen naar oplossingen gezocht.

Het verklaart de steun van provincie Zeeland voor Uireka 3.0. Maar ook van Flevoland, waar vergelijkbare problemen zich net zo goed voordoen. CDA-gedeputeerde Jo-Annes de Bat van Zeeland zegt hierover dat de steun van 200.000 euro voor een periode van drie jaar vooral bedoeld is om de uiensector voor de regio te behouden. 'Het mooie aan dit onderzoeksproject is de kennisdeling. De resultaten worden breed verspreid en bieden akkerbouwers de mogelijkheid om de uienteelt op hun bedrijf verder te ontwikkelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer