Hoogste exportwaarde ooit voor Nederlandse uien

Het exportseizoen 2022-2023 voor Nederlandse uien levert qua volume geen record op, maar voor de exportwaarde zal de magische grens van een half miljard euro vrijwel zeker worden doorbroken.

Hoogste+exportwaarde+ooit+voor+Nederlandse+uien
© Marcel Berendsen

Dit meldt Holland Onion Association (HOA), de koepelorganisatie voor Nederlandse uienhandelaren, in een eerste analyse van het bijna afgelopen exportseizoen. Volgens HOA is het een gedenkwaardig uienjaar met recordbedragen die zijn betaald voor Nederlandse uien. Nooit eerder was de gemiddelde telersprijs zo hoog.

Uit cijfers van GroentenFruit Huis blijkt al dat de exportwaarde van de Nederlandse ui over het hele jaar 2022 met 18 procent is gestegen. Die stijging is vergelijkbaar met producten als peer en komkommer. In volume staat de exportteller voor dit seizoen tot en met week 24 inmiddels op 1,1 miljoen ton. Het betekent dat van de totale Nederlandse uienoogst in 2022 ongeveer 92 procent naar het buitenland is verkocht.


Keerzijde van hoge uienprijs

De hoge uienprijs heeft volgens HOA ook een keerzijde. Vooral naar grote afnemers in West-Afrika, zoals Senegal, Ivoorkust, Guinee en Mauritanië, zijn dit jaar minder uien verscheept. Deze lagere exportvolumes zijn voor een belangrijk deel gecompenseerd met de verkoop van Nederlandse uien naar Europese bestemmingen. Het resulteert er onder meer in dat op de ranglijst van exportlanden Groot-Brittannië inmiddels de tweede plaats inneemt na Senegal, met meer dan 150.000 ton uien.

HOA wijst erop dat sowieso de top 20 van exportbestemmingen voor Nederlandse uien er heel anders uitziet dan voorgaande jaren. België is daarop gestegen naar de vijfde plek met een plus van 20.000 ton uien ten opzichte van vorig jaar. Andere stijgers zijn Polen, Duitsland, Spanje en Portugal. Verder valt op dat Israël dit jaar veel uien heeft aangekocht vanuit Nederland en ook verdubbelde het exportvolume naar Brazilië en de Dominicaanse Republiek. Het totaalaantal exportbestemmingen komt dit jaar uit op 130 landen.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer