BBB'er Femke Wiersma beoogd landbouwgedeputeerde in Friesland

BBB'er Femke Wiersma is beoogd landbouwgedeputeerde voor de provincie Friesland. Oud NAJK-bestuurder Eke Folkerts (BBB) krijgt onder andere financiën in haar portefeuille. Dat werd donderdagochtend bekendgemaakt tijdens de presentatie van het akkoord in het Yeb Hettinga Museum in Firdgum.

BBB%27er+Femke+Wiersma+beoogd+landbouwgedeputeerde+in+Friesland
© Tienke Wouda

CDA'er Friso Douwstra gaat zich bezighouden met onder andere veenweide, economie en Europa. De portefeuille natuur, vergunningverlening en Unesco werelderfgoed De Waddenzee is voor Matthijs de Vries van de ChristenUnie. FNP'er Sijbe Knol krijgt onder meer energie, leefbaarheid en wonen in zijn pakket.

Ondernemerschap en vakmanschap staan volgens BBB-fractievoorzitter Abel Kooistra centraal in de land- en tuinbouwopgave. 'Dat het college niet wil onteigenen voor natuur, daar zijn wij heel blij mee. We gaan ons bovendien houden aan de stikstofwet in 2035. Dat geeft duidelijkheid, zekerheid en rust voor de landbouw.'


Teugels in handen

Boeren moeten de teugels in handen hebben, vindt de beoogde coalitie van BBB, CDA, ChristenUnie en FNP. 'De randvoorwaardelijke rol die de overheid hierin speelt moet natuurlijk wel op orde zijn', meldt het bestuursakkoord.

'Wij willen de sector versterken', stelt beoogd landbouwgedeputeerde Femke Wiersma. Waar de huidige coalitie eerder vooral ook hamerde op biologisch boeren, vindt Wiersma dat vooral moet worden gekeken naar wat de markt vraagt. 'Ik ben niet tegen biologische landbouw. Maar het moet wel vanuit de markt komen en niet vanaf boven worden opgelegd.'


Geen wolf

Opvallend is dat de wolf niet in het akkoord voorkomt, terwijl het een heikel discussiepunt is. 'Wij kunnen wel van alles opschrijven erover, maar het ligt bij het Rijk', stelt Matthijs de Vries die namens de ChristenUnie onderhandelde over het coalitieakkoord.

Na de val van het kabinet wordt in september bekend wat controversieel wordt verklaard. 'Dat is lastig, dat is absoluut waar. Friesland heeft in ieder geval haar verlanglijstje klaar. We hopen dat we met een aantal dossiers verder kunnen', stelt De Vries. Volgens FNP gaat het dan vooral om stikstof, landelijk gebied, woningbouw en energietransitie. 'Daar moet wat gebeuren', benadrukt FNP'er Knol.


'Verschrikkelijk missen'

Beoogd landbouwgedeputeerde Wiersma moet afscheid nemen van haar werk als beleidsmedewerker voor BBB in Den Haag. 'Ik zal Den Haag verschrikkelijk missen. Den Haag is een stukje van mij. We hebben een fantastisch team. We hebben veel bereikt, onder andere dat boeren zich meer gehoord voelen.' De keuze om gedeputeerde te worden is dan ook niet lichtzinnig gemaakt. 'Ik ben er ruim een jaar mee bezig geweest. Ik heb er heel veel zin in.'

Provinciale Staten van Fryslân benoemen 19 juli de kandidaat-gedeputeerden. Partijen in Friesland moesten weer onderhandeling toen PvdA afhaakte na het bereiken van een coalitieakkoord. Volgens de partij zou er te weinig geld zijn voor natuur en cultuur.


BBB in tien colleges

Friesland is de elfde provincie met een coalitieakkoord en de tiende provincie waar BoerBurgerBeweging in het provinciebestuur komt. In negen provincies heeft BBB landbouw in haar portefeuille. In Limburg buigt PvdA zich hierover. En in Utrecht, waar BBB niet in het college komt, ging deze portefeuille weer naar het CDA.

Alleen in Noord-Brabant lopen de coalitieonderhandelingen nog, zonder BBB die de stekker eruit trok vanwege de stallendeadline. De onderhandelende partijen verwachten na het reces een bestuursakkoord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    5° / 0°
    20 %
  • Donderdag
    9° / 0°
    95 %
  • Vrijdag
    10° / 7°
    85 %
Meer weer